4 серпня, 2022

Росіяни вбили полонених „азовців“

Територія колонії в Оленівці до (ліворуч) і після вибуху в бараку, де перебували українські військовополонені. Постраждало тільки одне приміщення, причому ні уламків, ні ударного кратера не видно. Супутникові знімки Maxar Technolo­gies; знімок праворуч датований 30 липня 2022 року.

У ніч на 29 липня пролунав вибух на території колишньої виправної колонії в селищі Оленівка, Донецька область. Було знищено будівлю, в якій утримувалися українські військовополонені, зокрема виведені з заводу „Азовсталь“. Кількість жертв сягнула 53 українських військових, ще понад 70 дістали тяжкі поранення.

Одразу після вибуху Росія звинуватила Україну в обстрілі виправної колонії. В Україні заявили, що вибух в Оленівці був російським терористичним актом з метою приховування воєнних злочинів, дискредитації ЗСУ. За даними розвідки, теракт скоїли найманці зі складу приватної військової компанії „Ваґнера“.

Головний військовий прокурор України у 2019-2020 роках, генерал-майор запасу Віктор Чумак заявив, що росіяни вчинили теракт в Оленівці одразу з кількох причин.

„По-перше – це помста приватних армій, які здійснили цей злочин за те, як воювали „азовці“. Росія також хотіла приховати тортури над військовополоненими й одночасно залякати власну армію, щоб сказати: „Якщо ви потрапите у полон, українці зроблять з вами ще гірше. І по-третє, цей теракт Росія здійснила, щоб приховати злочини та тортури над полоненими“, – підсумував В. Чумак.

Розслідувачі з „InformNapalm“ переконані, що російські окупанти для масової страти українських військовополонених в Оленівці застосували термобаричну зброю. Про це йдеться у матеріялі Міжнародної розвідувальної спільноти. 

Розслідувачі переконані, що росіяни вчинили розправу над українськими бійцями, захищених міжнародним правом, щоби звинуватити Україну у навмисному обстрілі з HIMARS.  Але зробили вони це невміло, оскільки не знають, як працюють ці системи. 

Автори матеріялу звертають увагу, що будівля в Оленівській колонії зроблена з бетонної цегли із бляшаним дахом. У разі ракетного удару з HIMARS стіни були б розірвані, стелі розтрощені, арматура розірвана на частини, а вогонь нічого б не зруйнував.  Але остаточним доказом того, що це не була ракета, є відсутність ударного кратера. 

„Якби в Оленівку потрапила ракета GMLRS, то всередині не було б обгорілих… Вибухом би всіх розірвало, а не спалило живцем. Термобарична зброя спалює жертв, залишаючи тіла неушкодженими. Оленівку ракетою GMLRS не вражено“, – підсумовують аналітики.

„Ймовірно, росіяни замкнули двері, вистрілили всередину через вікна термобаричними боєприпасами „Шмель“ або МРО-А, а потім почекали, поки всі загинуть. Обидві зброї перебувають на озброєнні „ДНР“ з 2014 року“, – висловився розслідувач Томас Тейнер.

У свою чергу, Головне управління розвідки Міноборони встановило деякі обставини навмисного вбивства українських військовополонених в колонії в Оленівці:  „Російська сторона не мала наміру здійснювати обмін військовополоненими та з метою приховування неналежних умов та форм допиту українських військовослужбовців  умисно знищила полонених. За наявними даними, мінування місця утримання українських бійців було здійснено з використанням легкозаймистої речовини, що призвело до швидкого поширення пожежі у приміщенні“. 

У зв’язку з терактом в Оленівці Президент України Володимир Зеленський наголосив на необхідності чіткого юридичного визнання Росії державою-спонзором тероризму.

Колишній командир полку „Азов“, капітан Сил спеціяльних операцій Збройних сил України Максим Жорін повідомив, що частину осіб, загиблих під час вибуху в колонії, вдалось встановити. Повних підтверджених списків загиблих наразі немає.

Міжнародний комітет Червоного Хреста подав запит на доступ до контрольованого російськими військовими табору для військовополонених в Оленівці. За словами представників організації, їм було відмовлено. 

 

Коментарі закриті.