22 грудня, 2017

„Пуми“ на Союзівці

Юнацький гурток ,,Пуми” – Павло Мисак, Віра Граб, Ромко Граб, Юліянка Мачай – на Союзівці. (Фото: Роман Граб старший)

Минулої весни, ми пластуни з Кергонксону, Ню-Йорк, помогли почистити стежки в лісі на Союзівці. Наш завзятий юнацький гурток „Пуми“ включає Ромка Граба, Віру Граб, Юліянку Мачай і Павла Мисака. Друг Роман Граб старший, Друг Ромко Василик і Подруга Надя Мачай провадили нас у цім проєкті. Отець Іван Кащак, по змозі, додавав гумору і духовну підтримку.

Ми зустрілися із Стефком Драбиком на Союзівці, котрий придбав нам всі потрібні інструменти до мандрівки-чистки: граблі, рукавиці, мішки до сміття, кольорові знаки на стежки, тощо. Також взяли із собою карти терену, котрі показують всі стежки по кольорах: жовту, червону, помаранчеву, зелену і синю.

Озброєні нашим знаряддям, ми взялися до роботи по зеленій стежці. Ця стежка дуже популярна всім мандрівникам, бо лагідна, не дуже висока, і близька до головного будинку. Ми відграбали листя і патички, відрізали галузи, котрі висіли над головою або заваджали ногам, і позбирали декуди сміття. Через кілька тижнів, так само прочистили всі чотири лишні стежки. Найдовше опрацьовували червону стежку, бо на ній бракувало дуже багато кольорових знаків. Нам вдалося відшукати стежку вживаючи карту терену і компас.

Щоби зазначити всі стежки кольоровими знаками, підчас чищення, ми вживали телефонічний „app“ яким міряли висоту і довжину кожної стежки. На завершення нашого проєкту, ми змайстрували і поставили написи при початку кожної стежки. На дощинках позначено висоту і довжину стежки.

Підчас проєкту, ми також навчилися багато. Друзі Ромки (один і другий) і Подруга Надя провадили гутірки з нами про картографію і топографію. Вони заохочували нас поліпшити і збагатити нашу українську мову, задаючи нам різні вправи до виконання. Мали також приємність вилізти стежками на сам верх „Shawangunk Ridge“, звідки виднілося природу впродовж міжгір’я на захід до Ню Джерзі, і на схід. Ми одержали при тім вмілості картографії і мандрівництва.

До нас вже дійшли відгуки, що гості Союзівки цінять нашу працю. Ми горді почути, що нашою роботою користуються інші. Плянуємо додати ще знаків де потрібно і підтримувати чистку стежок на весні 2018 року.

Кергонксон, Ню-Йорк

Написи при початку кожної стежки, які змайстрували і поставили пластуни.

Написи при початку кожної стежки, які змайстрували і поставили пластуни.

Коментарі закриті.