24 листопада, 2022

Про розстріл російських полонених

КИЇВ. – Американське видання „New York Times“ підтвердило справжність відео, на якому нібито українські військові розстріляли полонених росіян. Події відбувалися в селі Макіївка Луганської области. У той час, коли більшість росіян вийшли з піднятими руками, несподівано з-за рогу будинку з’явився російський військовий, який відкрив вогонь на ураження по бійцях ЗСУ. На відео видно тіла щонайменше 11 російських військових.

Україна та Росія звинуватили одна одну, а ООН заявила, що цей епізод треба розслідувати. Офіційний Київ також заявив, що проводить розслідування цього епізоду. Україна наполягає, що росіяни самі вчинили воєнний злочин – інсценізували здачу в полон і відкрили вогонь по військових ЗСУ.

Команда „BBC Reality Check“ вивчила відеозаписи, щоб скласти ймовірну картину події, що сталася 12 листопада у селищі Макіївка на лінії фронту на Луганщині.

17 листопада з’явилися інші кадри того ж інциденту – цього разу зняті українськими бійцями безпосередньо на місці подій. ЗСУ перебувають у дворі фарми і наказують виходити російським солдатам, які ховаються у сараї. Українці наводять зброю на російських військових і питають, хто з них офіцер і чи всі покинули будівлю. На відео після цього можна помітити появу ймовірно російського військового у більш темній формі, який з’являється з-за кута будинку, і, як видається, відкриває вогонь, тоді як інші полонені росіяни лежать на землі.

Після цього камера падає на землю, чути звук пострілів.

Коментарі закриті.