5 жовтня, 2023

Про діяльність НТШ в США

Д-р Василь Лопух. (Фото: Галина Василиця)

ФІЛЯДЕЛЬФІЯ. – У Релігійному това­ристві українців католиків „Свята Софія“ США у співпраці з Осередком праці Наукового товариства ім. Шевченка у Філядельфії 21 вересня відбувся виклад д-ра Василя Лопуха на тему „Історичний екскурс про діяльність НТШ-А у ХХІ сторіччі“. Лекцію, присвячену 150-річчю НТШ, доповідач побудував на базі років праці на посаді директора адміністрації товариства впродовж 21 року.

В. Лопух накреслив історичні віхи НТШ, почавши зі створення Літе­ратурного товариства ім. Шевченка 23 грудня 1873 року у Львові за ініціятиви Олександра Кониського, а відтак його реорганізації в НТШ у березні 1892 року. Першим головою НТШ став Юліян Целевич (1843-1892), якого невдовзі замінив Олександер Барвінський (1893-1897). У цей період розпочато видавництво „Записки НТШ“.

Особливий розквіт і популярність у науковому світі НТШ набуло в період, коли головою став Михайло Грушевський. Цей період ще називають добою „золотої трійці“: М. Грушевський (історик), Іван Франко (голова Філологічної секції) та Володимир Гнатюк (науковий секретар, фолкльор та етнографія).

Друга світова війна змусила велику частину науковців еміґрувати на Захід. Відтак, у США члени НТШ відновили діяльність товариства у 1947 році, обравши першим головою д-ра Миколу Чубатого. Такі ж крайові товариства були створені в Канаді, Австралії, Німеччині, Польщі, Сло­ваччині та інших країнах. Коорди­націю діяльности всіх товариств виконує Світова рада НТШ.

21 жовтня 1989 році науковці Львова відновили діяльність НТШ в Україні. Головою обрано проф. Олега Романіва, члена-кореспондента НАН України, заслуженого діяча науки і техніки. Розпочинається тісна співпраця між НТШ-А та НТШ в Україні. НТШ-А передає в Україну повноваження і надає фінансову підтримку на видання „Записок НТШ“ і „Хроніка подій НТШ“. Доповідач перелічив голів НТШ-А, розповів про формування структур, комісій та осередків у різних містах США. Він підкреслив внесок проф. Ярослава Падоха у розвиток товариства і зусилля академіка Леоніда Рудницького у активізації співпраці НТШ-А з матірним товариством в Україні. Доповідач підкреслив неоціненну підтримку жертводавців товариства, серед яких Юрій Кузев, Іван та Єлисавета Хлопецькі, Орест Попович, Володимир Петри­шин та ін.

В. Лопух зупинився на діяльності НТШ-А з 2000 року – головування д-р Лариси Онишкевич в роках 2000-2006. У цей час НТШ-А продовжує активно підтримувати НТШ в Украї­ні. Товариство надає стипендійні ґранти молодим науковцям в Україні для їхньої участи у міжнародніх коференціях та для науково-дослідної роботи в архівах, організовує панелі на конференціях у Стокгольмі, Гельсінкі, Берліні.

Змінюється формати бюлетеня, який тепер виходить реґулярно двічі на рік.

Суботні програми в будинку НТШ-А у Ню-Йорку стають реґулярними і це привертає увагу членів української громади. У газеті „Свобода“ та „The Ukrainian Weekly“ з’являються репортажі або обширні дописи про події в НТШ-А. На YouTube створено канал НТШ-А, де викладаються відеозаписи суботніх лекцій чи конференцій. На цей період припадає 130-річчя НТШ. У грудні 2003 року відбулася велика конференція за участи представників з Канади, Австралії, Бразилії. В цей період НТШ-А веде велику роботу в інформації про Голодомор через укладену бібліографію всіх публікацій про геноцид, яку виконала Шерил Медин, та конференції. Беручи участь у Помаранчевій революції 2004 року, В. Лопух створив фільм „24 години Помаранчевої революції“, який було викладено на каналі YouTube НТШ-А та висвітлено на канадських та американських каналах.
За період президенства д-ра Ореста Поповича в роках 2006-2012 увага НТШ-А була зосереджена на виданні Енциклопедії української діяспори (ЕУД). 1995 році вийшов друком 4-ий том (Австралія і Азія) і тільки після 2009 року вийшли друком 1, 2 3 книги ЕУД. Головним редактором усіх цих книг був д-р О. Попович, а співредактором Олек­сандр Лужницький. За період канденцій Л. Онишкевич і О. Поповича, було відправлено в Україну приблизно 17 тон книжок. За участю д-ра Олега Воловини і В. Лопуха створено Центр демографічних та соціо-економічних досліджень українців у США. В останні 20 років це єдиний науково-дослідний проєкт, який координували члени товариства і який має науково-прикладне значення. За результатами багаторічних досліджень в 2019 році видано унікальну книжку в англійській мові “ATLAS of Ukrainians in the United States: Demographic and Socio-economic Characteristics”. У цій книжці міститься понад 400 мап, на яких подано соціо-економічні характеристики про українців у США.

Заходами НТШ-А до 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка побачило світ ювілейно-подарункове видання поеми „Гайдамаки“, до якого увійшли факсимільне видання самого твору, а також книжки Григорія Грабовича „Шевченкові гайдамаки“ і Олеся Федорука „Перше видання Шевченкових гайдамаків: історія книжки“.

Третій період – 2012-2018 – припадає на каденцію проф. Г. Грабовича. У ці роки головна увага наукової праці була зоседержена на фінансовій підтримці наукових видань в рамках ювілейного проєкту Шевченкіани. У цей час виходять друком перший і другий том цікавого наукового видання „Шевченко в критиці“.

Четвертий період – з літа 2018 р. – припадає на президентство д-р Галини Гринь. НТШ-А продовжує підтримувати наукові видавничі проєкти, продовжує діяльність Центр демографічних досліджень. Про­дов­жується видання бюлетеня, суботні програми, надання стипендійних ґрантів. Після Революції гідности НТШ-А провело велику акцію зі збірки коштів та призначення стипендійних ґрантів для студентів, які потерпіли внаслідок цих трагічних подій. Проведено велику роботу з впорядкування бібліотечного фонду. Велику кількість дублікатів було передано до університетських бібліотек у Словаччині, Великобританії та Україні. У 2021 році відбулися вибори, на яких д-р Г. Гринь було обрано на другу каденцію. Саме в цей період відбулися деякі організаційні та структурні зміни. В будинку НТШ-А зроблено ремонт першого поверху. Змінено формат та дизайн бюлетеня, завершено реконструкцію веб-сайту НТШ-А та дещо поновлено структуру каналу НТШ-А на YouTube. У період пандемії коронавірусу товариство, як і більшість організацій, перейшли в режим роботи online. В умовах війни в Україні НТШ-А відкрило програму для підтримки науковців, які потерпіли від російської аґресії.

Ведеться збірка коштів та призначення ґрантів.

Окрім вищезгаданих досягнень, доповідач поділився своїми спостереженнями стосовно невтішних змін, які заіснували в НТШ в США впродовж останніх років. Свою доповідь В. Лопух доповнив цінними світлинами та висловив глибоку вдячність НТШ-А за неоціненний досвід та незабутні спогади.

 

Коментарі закриті.