12 листопада, 2020

Проєкт „Марія” розповів про Голодомор

Проєкт „Марія” представлений на фестивалі „Landskrona Foto” у Швеції – це художня інсталяція канадського фотографа українського походження Лесі Марущак, яка ділиться історією Голодомору очима свідка. Сьомий фотофестиваль тривав до 20 вересня та включав понад 20 виставок.

Проєкт „Марія” на фестивалі „Landskrona Foto” у Швеції. (Фото: СКУ)

Одне із зображень проєкту відображається як головний реклямний образ фестивалю „Lands­krona” на цифрових білбордах у центрі міста. „Проєкт Лесі Марущак – це роздуми про пам’ять та травми Голодомору. Відправна точка – портрет свідка Марії Ф., яка переїхала до Канади. Це твір змішаної техніки з використанням архівних зображень, які переосмислюються цифровим способом, що призводить до несвоєчасного візуального оповідання”, – прокоментувала куратор „Landskrona 2020” Моніка Алленде.

Виставка є частиною розділу „Супе­речність історії” в рамках загальної теми фестивалю, де чотири мистці розглядають наслідки насильства під час переслідування та, зрештою, геноциду в авторитарних режимах. Вона проводиться в Цитаделі, середньовічній фортеці в центрі міста, яка служила одночасно в’язницею та центром біженців після Другої світової війни до 1940-их років, маючи на меті створити прямий діялог з простором.

„Світовий Конґрес Українців вітає Лесю Мару­щак з її досягненнями та міжнародним визнанням її роботи, зокрема проєкту „Марія”, – прокоментував віце-президент СКУ та голова Міжна­родного координаційного комітету СКУ з питань Голо­домору Стефан Романів. – Ми також висловлюємо свою вдячність фестивалю та його художньому керівникові Моніці Алленде за те, що вони обрали цей проєкт серед стількох видатних фотографів і тим самим допомогли підвищити обізнаність про цей геноцид, який сьогодні досі залишається відносно невідомим в історичній пам’яті”.

Художниця Л. Марущак виграла численні нагороди та отримала визнання за проєкт „Марія” на міжнародному рівні, включаючи кінцевий список 2019 Prix du Livres, Recontres d’Arles, у Франції та ґран-прі, найвищу книжкову премію 2019 року на Міжнародному фестивалі „Книжковий Арсенал” у Києві. Нещодавно інсталяція виставлялася протягом півроку в Центрі візуальних мистецтв ім. Турчина у місті Бун, США.

Коментарі закриті.