12 листопада, 2020

Через 75 років знову залунали дзвони

Святиня Різдва Пресвятої Діви Марії. (Фото: Адам Бобрович)

ГОРАЄЦЬ, Польща. – 27 вересня в підкарпатському селі Гораєць на дзвіниці при церкві, що є історичною архітектурною пам’яткою, після 75 років озвалися знову три дзвони „Святий Архистратиг Михайло”, „Святий Іван” і „Святий Петро”. Повернення дзвонів – це історичний момент для цього села.

Святиня Різдва Пресвятої Діви Марії виникла в далекому 1586 році. Вона є однією з найцінніших пам’яток дерев’яної архітектури в Польщі. Колись це була православна церква, потім греко-католицька, а тепер служить римо-католикам. У церемонії освячення дзвонів взяли участь священики римо- і греко-католицького обрядів. Дзвони освятив Єпископ Мар’ян Бучек. Господарем урочистостей був пробощ парафії св. Войцеха в Цєшанові о. д-р Станіслав Соліляк. Греко-католиків представляв о. Iван Taрапацький, парох парафії в Любачові.

Дзвін „Святий Архистратиг Михайло”. (Фото: Адам Бобрович)

Дзвони були виготовлені й придбані завдяки людям доброї волі. Дзвін „Свя­тий Іван Апостол” придбав о. С. Соліляк. Ірина та Адам Бобровичі, що мешкають у Пасленку, спонзорували дзвін „Святий Архистратиг Михаїл”. Натомість найбільший дзвін – „Свя­тий Петро” – був оплачений нинішніми та колишніми мешканцями Горайця на честь 100-річчя від дня народження св. Івана Павла II.

Дзвонам надано назви довоєнних дзвонів, які були заховані мешканцями села під час війни, оскільки могли бути цінною здобиччю для окупантів. Незважаючи на проведені останнім часом інтенсивні і ретельні пошуки, відшукати їх не вдалося. У цій ситуації солтис Горайця Генріх Ненаядло мобілізував мешканців на придбання нових дзвонів. Він вважає, що повернення дзвонів заохотить горайчан до більшої суспільної активности і принесе їм щастя. Нині Гораєць налічує 42 мешканці.

Горайчани мріють, щоб давні мешканці села, які були виселені на радянську Україну та в рамках акції „Вісла” після Другої світової війни, їхні нащадки, а також туристи, які відвідують Розточчя, завітали також до Горайця і до його історичної святині. Тепер, як і за давніх часів, їх вітатимуть три нові дзвони.

Коментарі закриті.