5 лютого, 2021

Провели пластову „Свічечку“

Від 1997 року скавти світу щорічно святкують передання Вифлеєм­ського вогню миру. Починаючи з 2008 року пластуни в Америці долучилися до цієї традиції, коли австрійські скавти вперше перевезли літаком цей вогонь до Ню-Йорку. Останні 13 років пластуни в США і Канаді передають цей вогонь крізь країну як символ миру, любови, добра, та надії.

Курінь „Ті, що греблі рвуть“ займається переданням вогню по США і Канаді. З огляду на те, що цього року австрійські скавти не перевезли вогонь через пандемію коронавірусу, членки куреня під проводом Лесі Лебедь організували спільну віртуальну „Свічечку“ для всіх пластунів в Америці. Голова Крайової Пластової Старшини в США Андрій Козак, привітав усіх і пояснив як почалася традиція пластової „Свічечки“. Лада Бідяк пояснила символіку і важливість Вогню миру цього року, коли ми не можемо зібратися, але святкуємо по наших домах: „Вогонь представляє теплоту і повну жертовність. Світло зображає душевний спокій та любов до людей і до світу. А проміння віддзеркалює нашу солідарність з усіма тими, котрі далеко від нас. Через пандемію, ми всі далеко один від одного, і тому це свято навіть важливіше цього року. Це не тільки передає мир, любов і добро в часах, коли найбільш потрібно, але також нас усіх єднає, навіть через екрани. Це пригадує нам усім про нашу велику Пластову родину яка поширює любов і єдність до кожного кута Америки і світу“.

Леся Лебедь провадила програму, яка включала колядування, вертеп і сміх, де брали участь пластуни з різних станиць США. Ляриса Вовк пояснила значення трьох свічок, які запалюють пластуни. Першу свічку запалюють за всіх українців по світі, другу свічку за всіх, що відійшли від нас і за українських героїв, а третю за всіх пластунів і за Пластову родину. Після запалення трьох свічок кожна родина запалила свої свічки і слухали спів пісні „Вифлеємський вогонь миру“, яку виконали Ксеня Салевич з донькою Анною. Під час співу пластуни дивилися прозірки з минулих передань Вогню миру.
Впродовж „Свічечки“ пластуни чули колядки і віншування від різних станиць, від пташат до сеньйорів, від Атлантичного до Тихого океану. Юстиня Гриців заколядувала з двох побереж – спершу з станицею Йонкерс, а тоді сама заколядувала з Каліфорнії.

При кінці свята курінна сеньйорок „Ті, що греблі рвуть“ Христя Кохан щиро подякувала всім, що долучилися до „Свічечки“ і передання Вифлеємського вогню миру.

Коментарі закриті.