25 серпня, 2017

Пригадаємо на Союзівці нашу юність

На Союзівці, 11-13 вересня, відбудеться зустріч колишніх гімназистів і мешканців таборів переміщених осіб у Байройті, Берхтесґадені, Зальцбурґу, Карльсфельді, Лядсгуті, Міттенвальді, Реґенсбурзі та інших містах Німеччини й Австрії. Координатором зустрічі є Ігор Сохан. Голови гімназійних комітетів залишились ті самі, а референтом фінансів стала Надя Шаран. Цього року також припадає 105-річчя заснування Пласту та 70-ліття святкування Ювілейного Свята Весни, яке відбулося 5-7 липня 1947 року в околиці Міттенвальду. В той час преважна більшість таборових гімназистів належала до Пласту.

Гімназисти зосереджувались на навчаннях і мали час для Пласту. Я був гуртковим гуртка „Чорні коти“, названим на пропозицію Левка Майстренка на честь підпільної організації в східній Україні. Опісля мене вибрали курінним куреня ім. Івана Богуна в Байройті.

На Святі весни ми належали до гімназійного хору під дириґентурою проф. Анастазії Огроднік-Жилавої, а я був студентом-дириґентом. До відкриття табору 5 липня стало 90 новаків, 670 пластунів, 660 пластунок, 200 старших пластунів і пластунок, близько 150 сеньйорів.

Головну промову виголосив Начальний Пластун Сірий Лев (Северин Левицький). Пролунали національний і пластові гимни, пластунки та пластуни приступили до змагань, включаючи теренові гри, рятівництво, куховарство, хорові, танечні та спортові змагагання та маршування на дефіляді.

Музиканти створили струнну оркестру з акордеоном. Координатором музичних виступів став Я. Ликтей. Субота закінчилась святом Івана Купала. Пластуни зі свічками та вінками подались до річки Ісар і‚ кидаючи вінки на воду, ворожили закоханим парам, вгадували їхнє майбутнє життя та родину. У неділю відбулась Служба Божа. Співав хор байройтських співаків, підсилений співаками інших таборів. Дефіляду приймали пластова управа, голова Головної старшини д-р Атанас Фіголь, командант ЮСВ Ярослав Андрухович на чолі з Начальним Пластуном „Сірим Левом“.

Після обіду гості відвідували шатра, вистави мистецтва пластових осередків, ручних робіт пластунок і пластунів і байройтський станок „Кооперативи Пласт“, директором, якої був Володимир Дармохвал. В таборі працювала пошта.

Цей злет молоді дав нагоду пластунам відродити пластові традиції на засадах національно-патріотичного виховання і заложити підвалини формування дальшої праці для сучасного та майбутнього покоління пластунів. Пластуни організували пластові гуртки, курені, коші чи станиці в США, Канаді, Австралії, Великій Британії, Бельгії, Арґентині й інших країнах. У Америці закупили пластові оселі „Вовча Тропу“, „Новий Сокіл“, „Писаний Камінь“.

Такі події ніколи не забуваються. То ж, дорогі друзі та подруги, приїжджайте, обніміться та поговоріть з подругами та друзями, привезіть світлини та спогади з таборового, гімназійного та пластового життя, щоб поділитись із присутніми та пригадати наше життя з юних літ. Союзівка дала нам вельми приступні ціни, від яких не можна відмовитись. Замовляйте кімнати на Союзівці телефоном: 845-626-5641, факсом 845-626-4638, електронною поштою [email protected].

Вайтсборо‚ Ню-Йорк

Коментарі закриті.