27 травня, 2021

Президент Зеленський провів прес-конференцію

Президент України Володимир Зеленський 20 травня під час прес-конференції. (Фото: Укрінформ)

КИЇВ. – Президент України Воло­димир Зеленський 20 травня провів прес-конференцію за підсумками двох років свого перебування на посаді глави держави. Місце проведення – один з відділів авіозаводу ім. Антонова на тлі знаменитого українського літака Ан-124 „Руслан“.

В. Зеленський говорив з журналістами про війну на Донбасі, боротьбу з олігархами, назвав пріоритети своєї роботи, а також розповів, чи плянує йти на другий термін. Нижче вмі­щено цитати за підсумками прес-кон­ференції, які підготував Миро­слав Ліскович.


Про пріоритети
Ми будуємо країну без олігархів. І зараз ви бачите результат – країну для 40 мільйонів, а не для сотні Forbes. І де держава повинна допомагати бізнесу, а не великий бізнес повинен жити за рахунок державного бюджету.

Ми будуємо сьогодні країну, яка не чекає тільки на санкційну політику інших держав (проти держави-аґресора. РФ – ред.), країну, яка самостійно захищає свій суверенітет, і всередині країни – також. І яка сама проводить потужну санкційну політику проти пропаґандистів, проти контрабандистів, проти кримінальних авторитетів, „злодіїв у законі“.

Ми будуємо сьогодні країну, де всі будуть рівні перед законом. Ми будуємо країну в смартфоні. І, дійсно, ми бачимо результат – сьогодні 10 млн користувачів у додатку „Дія“. Ми будуємо країну, яка будує. Ми будуємо країну, де земля належить народу. І це – не гасло, а дійсно реформа. Я дуже цього хочу – будувати справедливу країну, де немає бідності.

Про завершення епохи бідности
Що стосується бідности… Не все залежить від мене. Тисну на Кабмін, щоб піднімали пенсії, соціялку. Їм – непросто. Їм непросто і зі мною, з одного боку, з іншого боку – їм непросто і з наповненням бюджету. Економіка розвивається не дуже добре, достатньо повільно, через пандемію коронавірусу. Тим не менш, якщо порівнювати з европейськими країнами, світом, я вважаю, що ми в нормальному стані знаходимось. Але епоха бідности закінчиться тільки тоді, коли всі почнуть платити податки, коли будуть завершені діджиталізація та дереґуляція.

Про „Велике будівництво“
Я вважаю, що до мене не будувались дороги, нормально не будувались, у тому темпі, в тій якості. Дороги повинні бути вітриною нашої країни. Коли я „Велике будівництво“ закінчу? Коли закінчаться погані державні дороги. Мене цікавить питання, у принципі, бізнесу, спеціяльних умов, для Донбасу, для Закарпаття. Тому що я знаю деталі, я відчуваю ризики, і відчуваю впливи інших держав. Наскільки мені ще вистачить енерґії, здоров’я, сил і років, я буду це робити.

Про ротацію міністрів
Прем’єр-міністер більше не зміг працювати з Міністром охорони здоров’я Максимом Степановим. Я достатньо довго не втручався в це, бо боявся дестабілізації в такий час. Все ж таки саме міністер несе відповідальність за вакцинацію. Я знаю деталі ускладнення цього процесу. І в цій ситуації я був цілком на боці прем’єр-міністра. Чому саме зараз? Тому що більше працювати в цьому режимі не можна було. Це повністю дестабілізувало атмосферу. Була складна ситуація між департаментами, між міністром і головним санлікарем.

Щодо ситуації з міністром інфраструктури. (Владислав) Криклій залишається в нашій команді, до нього питань небагато. Нам треба дуже швидко будувати Україну. Це стосується не тільки доріг, а й „катастрофи“ на „Укрзалізниці“, морських портів, державно-приватного авіоперевізника. Багато з цих речей не з’явилися. Я вважаю, що це справді складне питання – не тільки до міністра, а й до його команди.

Найпотужніша людина, яка справді показала результат, – Олександр Кубраков. Тому він став міністром. У нас була зустріч із Криклієм, скоро ви побачите його на новій посаді.

Ігор Петрашко теж залишиться на тій чи іншій посаді в команді, але буде відповідати лише за одну, проте дуже важливу реформу в Україні. Наразі він залишатиметься в Офісі Президента, координуватиме земельну реформу і допомагатиме Романові Лещенку її втілювати.

Міністром економіки й першим віцепрем’єром – і це бажання не лише прем’єра, а й моє – буде людина, яка показала найкращий результат. (Олексій) Любченко – економіст, фахова й досвідчена людина.

Про вакцинацію
У нас зараз є на 45-47 млн грн контрактів на постачання вакцин. Це максимальна кількість, яку можна було знайти за програмами COVAX, прямими контрактами. Чи Україна – автсайдер з вакцинації? Ми зробили мільйон щеплень. Ми – не країна ЕС чи НАТО – ми не в пріоритеті постачання вакцин.

Ми були за межами европейських програм, лише на рівні складних домовленостей керівництва України, прем’єр-міністра чи міністра охорони здоров’я.

У світі зараз дуже несправедлива ситуація. У нас немає гучного голосу серед країн ЕС. Якщо ви порівнюєте відсоток вакцинованих – попри те, що ми не в пріоритеті (якщо порівнювати країни ЕС і НАТО) – ми отримали більше вакцин, ніж деякі країни. Я особисто зустрічався з власником Serum Institute. Я казав про 500 тис. доз вакцини, а в Індії зараз самі бачите, що відбувається.

До речі, на каналах Віктора Мед­ведчука говорили про „Спутник“ й ображали AstraZeneca і Covisheld. Індія припинила експорт вакцини. Я вакцинувався Covisheld, щоб бути зі своїм народом, і я хочу, щоб Індія бачила, що ми не ображали їхні вакцини.

Про справу Шеремета
Я не втручаюсь у діяльність правоохоронних органів і суду, але я скажу відверто – я знаю детально, що відбувається. Мені не все одно.

100 відс. доказів про те, що звинувачені у справі винні чи не винні – немає. Якщо засудили незаконно, – я буду серйозно говорити з міністром Аваковим, чи може він залишитись у такій ситуації – ні. І він це знає.

Я не знаю, хто вбивці. Повірте, якщо б я знав, я би все зробив. Навіть те, що поза законом, щоб тих людей заарештували. Чи це ті представники, які зараз під слідством, чи це інші, чи може хтось із цих і плюс інші – я не знаю. На жаль. Я не детектив у цій справі.

Про саміт „Кримської плятформи“
23 серпня відбудеться перший саміт про деокупацію нашого Кримського півострова. Буде багато представників країн, будуть підписані важливі документи.

Запрошені президенти, прем’єр-міністри, спікери, міністри закордонних справ, голови церков інших країн. Думаю, в цілому в нас буде десь 30 країн представлено.
Це не просто саміт, де ми будемо щось деклярувати, а перший серйозний майданчик, там будуть розглядатися кроки з деокупації, ми відкриємо офіс постійно діючої „Крим­ської плятформи“. Це будуть професійні люди, які щодня від юристів до економістів, до фахівців гуманітарного, щодня будуть займатися питан­нями окупованого Криму та питаннями людей, які повинні отримувати гуманітарну допомогу, і тих, які перебувають у тюрмах – як Криму, так і Росії. Це дуже серйозний крок вперед. Крім того, я ініціював низку законів, які хочу встигнути підписати до „Кримської плятформи“ — про корінні народи, кримських татар зокрема.

Про Путіна та ймовірну зустріч із ним
Нині складна ситуація. 35 тисяч російських військ у Криму, на Донбасі – також приблизно 35 тисяч, включно з третиною „росконтингенту“. На кордоні – 47-80 тисяч, кількість змінюється. Бачимо дуже повільне зменшення кількости військових Росії. Я думаю, що така напруга може бути до кінця навчань, щонайменше – до вересня.

З 27 липня 2020 року, за вісім місяців режиму припинення вогню, зменшилася кількість загиблих. Вважаю, що не треба припиняти діялог. Мені здається, має бути пряма розмова з В. Путіним. Я запропонував йому зустріч в будь-якому місці нашого Донбасу. Президент Росії запропонував зустріч у Москві. Але традиційно в таких ситуаціях конфлікту зустрічаються або в одному з місць конфлікту, або на невтральній території. Вже почалась розмова між Офісом Президента України і Росією щодо цього питання.

Щодо самого В.Путіна, то в мене немає часу думати про нього. Для мене пріоритет – закінчити війну. А вже потім говоритимемо, про кого що я думаю.

Про пашпортизацію на окупованому Донбасі
Це – точно перший крок до анексії цих територій, бо те ж саме відбувалося колись у Криму. Кримчанам роздавали російські пашпорти. Це – велика проблема. Я порушую це питання, лідери обговорюють це питання, і в НАТО 14 червня, певен, будуть обговорювати. І з Росією обговорюють. Більше вплинути ми не можемо нічим, окрім дипломатичних розмов.

Про референдум
Зміни до Конституції може ініціювати й Президент. До референдумів я б ставився дуже обережно. Друга частина – це місцеві референдуми. Безперечно, люди на місцях знають свої проблеми набагато краще. Закон про місцеві референдуми подадуть на розгляд Верховної Ради.

Щодо державних референдумів. Я вважаю, що це має бути найголовніше питання, яке в нас сьогодні є – ситуація на Донбасі. І я впевнений, що через деякий час – бо в нас декілька плянів щодо припинення війни і повернення територій і людей – ми представимо на розгляд суспільству референдум саме з такою тематикою. Це – один з плянів, якщо не спрацює інший.

Чи можуть винести на референдум питання відмови від Донбасу чи надання особливих прав? Не готовий про це говорити. Але зради не буде, я – ґарант Конституції.

Про ризики майбутньої зустрічі Байдена і Путіна
Питання України вони будуть обговорювати лише в тому просторі і в тій тематиці, яку попередньо обговорять з нами. Чи є ризики, що деякі питання вони будуть піднімати, незважаючи на наші домовленості? Впевнений, що такі ризики є.

Наприклад, що США можуть скасувати санкції „Північного потоку-2“, а це – енерґетична безпека. Там майже 95 відс. побудовано. Я вважаю, що це буде програш США. Особистий програш Байдена. Я це говорю відкрито. Це буде серйозна геополітична перемога РФ і новий перерозподіл сил і впливу. Я знаю, що є різні думки про це в партнерів. Я знаю, що розділилися навіть думки в Сенаті й Конґресі. Це – не просто гра. На таке можуть піти США, якщо „розмінюються“ на щось серйозне. І мене бентежить ця ситуація, щиро кажучи.

Про Меркель і Макрона
Я відчуваю їхню підтримку, вважаю, що вони повинні підтримувати сильніше.

Вони знають мою думку, я дуже відкритий з ними. Я вважаю, що вони останнім часом трішки послаблюють свої позиції щодо Росії. У Німеччині це пов’язано з тим, що також є санкційний тиск через „Північний потік-2“. Дуже складний вибір, але поки що я знаю, що вони підтримують Україну. Зараз є узгоджені кластери щодо припинення війни, але немає узгодження з російської сторони.

Про закон щодо олігархів
Закону ще немає, бо ми детально підходимо до кожної норми. Він узагалі написаний майже на 100 відс., думаю, що з’явиться наступного тижня. Головний зміст і філософія: ми точно не хочемо вбити великий бізнес, але точно вбиваємо поняття, зміст і вплив олігархічної системи в нашій країні. Впливу на масмедія не буде — як і впливу на політику та чиновників. Але якщо буде — ці люди отримають квиток під назвою „олігарх“. Вони опиняться в спеціяльному реєстрі й зможуть втратити активи за кордоном.

Всі хочуть, щоб великий бізнес залишався та був великим платником податків і надалі. Це – моя філософія й тверда позиція. У них є вибір: або залишитися і робити як треба, або опинитися в реєстрі й підпасти під санкції. Згідно з законом, олігархам нададуть час позбутися всього цього впливу. Ми навіть покажемо їм, як це зробити. Глухого куту не буде.

Про Кличка
Мене нічого не пов’язує з паном мером, окрім того, що голова КМДА – це моя вертикаль. Хоче він цього чи ні. Я ставлюся з великою повагою до всіх його перемог, до посади голови міста. 50 чи 70 обшуків в оточенні пана Кличка, Палатний, ще якісь прізвища – не треба було красти гроші в бюджеті. Чи ми не про це з вами мріяли, про справедливість?

Віталій Володимирович постійно мені дзвонить, пише, записується на прийом, навіть приходив в Офіс Президента без повідомлення, що я готовий з ним зустрітись. Він звертався до мене з тим, щоб я не звільняв його з посади голови КМДА – ви прекрасно знаєте, що в моєму оточенні були люди, які хотіли його звільнити. Я йому сказав: немає питань, працюйте, показуйте результат. Тільки в мене прохання: всі про це говорять, й, імовірно, є докази у правоохоронців – ці часи пройшли, не треба красти гроші з бюджету України.

Про Порошенка
У мене немає ніяких з ним сентиментів, ніяких розмов. Він вже не приходить, слава Богу. Мені так легше жити і працювати. Вони всі хочуть домовлятися. Але я не така людина. Я вже став його вироком, він просто не хоче усвідомити, що це сталося. Він багато чого зробив дуже серйозного, дуже поганого, коли був президентом. Окрім правоохоронних органів, є ще карма. Не хочу говорити про деталі – про операції, кроки, бізнес, спеціяльні бльокади, щоб заробляти гроші, про Крим.

Про другий президентський термін
Рано і несправедливо говорити про другу каденцію. Ще й половина першої не пройшла. Моє бажання піти на другий термін буде повністю збігатися з бажанням суспільства. Це буде залежати від того відсотка речей, які я обіцяв і зробив, або не зробив.

Я хочу бути кращим за всіх попередніх президентів. Я впевнений, що Україна заслужила, щоб кожен нас­тупний президент був кращим за попе­реднього. Я впевнений, що після мене буде кращий за мене президент.

Коментарі закриті.