27 травня, 2021

Вшанували пам’ять Шевченка

Гості Тарасової гори.

КАНІВ, Черкаська область. – До 160-річчя повернення Тараса Шев­ченка на Україну на Чернечій горі відбулися заходи із вшанування пам’яті поета.

Традиційно в Успенському соборі зранку відбулася урочиста Пана­хида: саме в цьому храмі у 1861 році стояла домовина з тілом поета перед перепохованням. Слідом рушили дві піші ходи: лісом, оскільки домовину з тілом Т. Шевченка несли саме цією дорогою, та шляхом понад Дніпром.

Вшанувати пам’ять Т. Шевченка прибули голова Черкаської обласної адміністрації Олександр Скічко, заступник голови Черкаської обласної ради Роман Сущенко. Було покладено квіти до могили Т. Шев­ченка, о. Сергій Нікітін провів поминальну Панахиду.

О. Скічко виступив з вітальним словом та наголосив, що Чернеча гора, без сумніву, є справжнім місцем сили, і важливо, щоб сюди приходили не лише в пам’ятні дні. Канів має стати особливим містом, яке відновить свій туристичний потенціял. І саме тут, у Каневі, на Тарасовій горі, має відбуватися вручення Націо­нальної премії України ім. Тараса Шевченка.

У виступах присутніх підкреслювалося, що великий Кобзар завжди був і буде тією силою, яка об’єднує, робить міцнішими, витривалішими і успішнішими, і що на цьому святому місці відчувається незвичайна енерґетика, яка надихає до розвитку, наснаги і любові до рідної землі.

Гості Тарасової гори мали змогу ознайомитися з експозицією музею, діючими виставками художників Івана Марчука та Дмитра Стецька, колишнього бранця Кремля, журналіста-міжнародника Р. Сущенка, лавреатів Шевченківської премії з фондової колекції Шевченківського національного заповідника.

Керівники області, міста й заповідника прийшли до Шевченка.

Коментарі закриті.