3 червня, 2021

Польська громада цінує творчу родину

Родина Шабліїв-Барановських (зліва): дочка Анна, батько Ярослав та його дружина Олена. (Фото: Олександр Костирко)

ЧЕРКАСИ. – 27 травня в обласній науковій універсальній бібліотеці ім. Тараса Шевченка відкрилась виставка „Захоплення, що прикрашає життя“ за сприяння Польського культурного центру ім. Кароля Шиманов­ського. Протягом місяця відвідувачі будуть милуватися творами виробами родини Шабліїв-Барановських зі Сміли.

Ярослав вже давно займається створенням незвичайних авторських вин, а його дружина Олена – вишиванками та вишитими картинами. Дочка Анна зараз вчиться на художника і малює картини в різних техніках.

О. Шаблій-Барановська розповіла: „Всі ці роботи ми створювали для оздоблення нашої оселі. Коли ми їх взяли з дому для виставки, то відразу відчули, що наш дім у певному розумінні спорожнів.Тож, привізши ці роботи сюди, ми ніби привезли з собою частинку нашого дому, і нині почуваємося господарями, які приймають гостей“.

На відкритті виставки голова Польського культурного центру ім. Кароля Шимановського Генадій Лінєвич сказав про велике значення такої творчої родини, як Шаблії-Барановські для польської діяспори в Україні:

„Наша польська громада дуже цінує творчу родину Шабліїв-Бара­новських, яка має польське походження і є носієм польських традицій. Дуже сподіваюсь, що у багатьох роботах, які є на виставці, відвідувачі відчують дух польськости, що для нас є надзвичайно приємно. Втім, я впевнений, що свої творчі родини мають і інші діяспори, представлені на Черкащині. Тож закликаю їх теж організовувати подібні виставки“.

Представлені роботи сім’ї на виставці високо оцінив етнічний поляк, відомий черкаський художник Володимир Яковець: „Родина Шабліїв -Барановських – це сучасні творчі люди, які дивляться на світ по-новому, зберігають давні традиції, забезпечують зв’язок поколінь і з глибин душі показують людям, як можна творити красу“.

Про роботи дочки Анни в своєму слові на відкритті сказала викладач Черкаського національного університету ім. Богдана Хмельницького Неоніла Недосєко: „Анна має дуже добрий потенціял. Втілюючи ту чи іншу ідею, вона ставить перед собою надзвичайно складні завдання, які потім долає й у всіх роботах прагне довершеності“.

Свою думку про виставку висловила і Наталія Прухляк, викладач польської мови, громадянка Польщі, яка співпрацює з Польським культурним центром ім. Кароля Шимановського і несе в польську громаду Черкащини знання про польські традиції: „Ця польсько-українська родина надзвичайно талановита, і цей талант йде від самого серця“.

Коментарі закриті.