19 травня, 2022

Представництво Евросоюзу провело зустріч

Посол Евросоюзу в Ізраїлі Димитр Цанчев. (Фото: Яків Зубарєв)

ТЕЛЬ-АВІВ. – Ізраїль підтримує Україну, і Представництво Евросоюзу в Ізраїлі організувало святковий прийом з нагоди Дня об’єднаної Европи. Про цю подію розповів мій колеґа кореспондент ізраїльської газети Яків Зубарєв: „Що таке День об’єднаної Европи? Йшлося не про ту „об’єднану“ Европу, яку уявив у своєму запаленому мозку черговий „кремлівський мрійник“ ХХІ століття, а про ту, яка понад 200 років відстоювала право своїх народів на свободу та незалежність. Це був головний лейтмотив заходу“.

12 травня в найбільшому парку Тель-Авіва зібралися дипломати европейських та інших країн, акредитовані в Ізраїлі, депутати Кнесета, активісти громадських організацій, приватні підприємці та науковці, діяльність яких спонсорує Евросоюз, журналісти місцевих за закордонних засобів масової інформації.

Цього разу почесними гостями представництва були посланці України. Гості тепло вітали Посла України в Ізраїлі Євгена Корнійчука та українських артистів. У спеціяльному кіоску можна було придбати українські сорочки-вишиванки ручної роботи, інші вироби, гроші від продажу яких передані на потреби українським воїнам.

„Особливе місце на заході було відведено взаєминам Ізраїлю та Евросоюзу в різних галузях народного господарства, медицини, туризму”, – продовжив Я. Зубарєв.

Ятка з українськими сувенірами.

Слід зазначити, що співпраця двох країн в галузі медицини має гарну тенденцію, яка набула поширення під час пандемії. 12 мільйонів доз вакцини Ізраїль одержав завдяки такій співпраці. Товарообіг із ЕС становить 30 відс. всього ізраїльського товарообігу. У 2021 році його обсяг сягнув 37 млрд евро, що на 6 млрд більше, ніж роком раніше. У грудні минулого року Ізраїль офіційно приєднався до дослідницької програми „Гори­зонти Европи“, що дозволяє ізраїльським та европейським вченим працювати над вирішенням проблем завтрашнього дня.

На підтвердження того, що світова спільнота на боці України, на захід Евросоюзу в Тель-Авіві не було запрошено посла Росії. Я. Зубарєв висловив свою думку і з приводу теперішньої ситуації в світі, що думає про минулу і теперішню війни, оцінює самовідданість українських військових і звичайних громадян, жінок, дітей: „Я народився і виріс у колишньому Радянському Союзі, і скажу, що всі мої юні та зрілі роки пройшли під знаком пам’яті про війну. 15-річним юнаком прочитав три товстелезні томи „Нюрн­берзького процесу“, які досі не виходять з моєї голови.

Яків Зубарєв.

Пізніше вже, як журналіст, працюючи в місті головної бази російської Північної фльоти, постійно писав про ветеранів війни і моряків. За ці публікації став переможцем Всесоюзного конкурсу. Війна та ті, які боролися на її фронтах, були для мене святими. До недавнього часу, доки на моїй колишній батьківщині не підняв голову новий нацизм, який вважає, що настав час перелаштувати світ, а Европу занурити в нове кровопролиття. Абсолютно ґеббельсівська пропаґанда у поєднанні з цинізмом і байдужим ставленням як до життів свого народу, так і до життів народу, який не бажає танцювати під дудку „старшого брата“-сусіда – справжнє обличчя нинішніх правителів Росії. Я щиро душею з українцями, пишаюся їхньою стійкістю, мужністю, вони борються з упирями-москалями, які осквернили моє святе ставлення до перемоги 1945 року. Героям України, всім українцям – слава!“.

Коментарі закриті.