26 травня, 2022

Вишиванка в Ізраїлі

Прапор України в Тель-Авіві. (Фото: Тетяна Гур)

В Ізраїлі, як і в усьому світі, все популярнішою стає українська вишиванка.
Отож, усі бажаючі 19 травня вийшли у вишиванках з українськими прапорами на одну з улюблених ізраїльтянами вулиць Тель-Авіва на марш української вишиванки. Цього разу він набув більш широкого розмаху і глибшого сенсу. „Доля України, яка стала жертвою російської „спецоперації“, а насправді війни, стала серцевим болем не лише для уродженців України, а й для багатьох людей, які переймаються її долею. І лише в Тель-Авіві в рамках фестивалю вишиванки пройшло близько 2,500 тис. людей“, – пише відомий ізраїльський журналіст Вел Еленс і додає: „Віртуально до цієї акції приєдналися знамениті кіноартисти Арнольд Шварценеґґер, Сільвестр Сталлоне, Олександр Філіппенко та інші.

Учасники ходи вишиванок. (Фото: Марина Кадат­ська)

Президент Еврокомісії Урсула фон дер Ляйєн теж одягла традиційну українську вишиванку на знак підтримки та солідарности з українським народом“,
Засновниця та лідерка руху „Ізраїльські друзі України“ Ганна Жарова сказала: „В Україні сьогодні немає міста, населеного пункту, який би не постраждав від війни.

Є міста, які зруйновані вщент. Тому в Міжнародний день вишиванки ми вирішили провести ходу на підтримку зруйнованих міст України. Незважаючи на війну та страшні втрати, Україна не загубила свою унікальність та обов’язково відновиться!“.

Учасники ходи пронесли найбільший український прапор, який коли-небудь з’являвся в Ізраїлі: його довжина 30 метрів. Вони запалили пам’ятні свічки на вшанування загиблих. Особливу підтримку надали захисникам Маріюполя.

Підтримали Україну і ізраїльські автомобілісти. Автопробіг під українськими прапорами зібрав кілька десятків активістів на півночі країни, а за день сотня автомобілів проїхала півднем Ізраїлю.

Подібні акції в Ізраїлі та скасування урядом нейтрального ставлення до війни в Україні, значна допомога українським воїнам на рівні держави та волонтерів, прийняття тисяч біженців єврейською державою, а відтепер і дозвіл на роботу, викликає незадоволення як в Росії, так і в проросійської громади Ізраїлю. Однак, як би Посольство Росії у Тель-Авіві не намагалося провести масові акції на підтримку путінського режиму, нічого суттєвого у нього не виходить. Ізраїль, як і світ, з Україною.

Коментарі закриті.