19 травня, 2022

Руйнують радянські пам’ятники

Польща. Знесення пам’ятника в місті Сєльдце, за 90 кілометрів на схід від Варшави.

Статуї та меморіяли, які прославляли СРСР та Червону армію, у кількох европейських країнах вже знесли. Це реакція на маштабне вторгнення Росії до України. Хвиля обурення прокотилася по всій Европі після того, як Росія 24 лютого розпочала війну проти України.

Пам’ятний камінь радянського часу вилучили в Парафії Мадлєна у Латвії, що за 60 кілометрів на схід від Риги. На камені були висічені слова: „26 вересня 1944 року Радянська армія звільнила Мадлієну від німецько-фашистських загарбників“. Рада муніципалітету Оґре, до якого входить Парафія Мадлєна, оголосила наприкінці квітня, що прибере п’ять пам’ятних каменів, встановлених на честь Червоної армії в реґіоні. Камінь Мадлєна був першим із них.

У 2017 році Польща ухвалила закон про заборону пам’ятників, які „символізують або пропаґують“ тоталітарні режими. Закон не поширюється на об’єкти, які є „виключно художніми, або які були зведені над останками загиблих воїнів“.

Перед знесенням пам’ятника у селі Гарнцарсько з нього зняли табличку, яку перед цим хтось облив червоною фарбою. На табличці був напис: „Вічна слава героям, загиблим за честь і незалежність Радянської Батьківщини“.

Польща. Знесення пам’ятника в селі Гарнцарсько. (Фото: Мацей Кульчинський)

Під час Другої світової війни Червона армія вибила нацистські німецькі війська з Польщі. А от комуністичний режим, який згодом прийшов у цю країну, більшість поляків розглядає як темний період у своїй історії. Свою незалежність Польща відновила у 1989 році.

Польська поліція повідомила, що пам’ятник на кладовищі у Кошаліні з 1950-их років був повалений за допомогою екскаватора, який в’їхав на цвинтар пізно вночі. На меморіялі був зображений радянський солдат, якого обіймає дівчина з голубом у руці.

23 березня у Хжовіце, що на південному заході Польщі, знесли обеліск на честь Червоної армії.

Коментарі закриті.