4 серпня, 2022

Праця „Просвіти“ у воєнний час

Збори просвітян Самбору

Просвітяни різних областей України невтомно працюють у цей пекельний час російської аґресії. Вони організовують і доставляють гуманітарну та медичну поміч потребуючим та організовують курси української мови для переселенців зі сходу України. Крім цього вшановують своїх письменників та стараються друкувати книжки для дітей і дорослих, хоч і невеликим тиражем.

Ніна Гаврилюк, заступниця голови обласної „Просвіти“ Хмельницького, недавно відвідала з групою просвітян могилу письменника Григорія Храпача в селі Гелетинці та подарувала книжки мешканцям села. Н. Гаврилюк, учителька і дитяча письменниця, працює над виданням нової книжки „Коли засинають діти“. Такі книжки для малечі є особливо дуже потрібні у цей воєнний час.

Голова Застанівської „Просвіти“ на Буковині, журналістка Світлана Масловська провела цікаве інтерв’ю з переселенкою з міста Українська, Донецької области Вікторією Вольською. Вона – юрист, волонтерка, просвітянка, уродженка Донбасу, мала приватну практику в Донецьку, а на початку російсько-української війни виїхала до рідного Українська, де допомагала оформляти документи українською мовою. В. Вольська мусіла покинути рідне місто, але тепер віддано координує гуманітарну допомогу для Донецької области.

У Хмельницькому презентація книжки Н. Гаврилюк в обласній бібліотеці.

Голова Самбірської „Просвіти“ Олександра Сумарук повідомляє, що просвітяни і далі допомагають військовим та плянують відкрити курси розмовної української мови у вересні для переселенців. Вони відновлюють роботу Малого Наукового товариства ім. Шевченка, яке було розпочате перед війною та плянують відкрити Музей історії „Просвіти“ в наступному році. 

Микола Кульчинський, голова обласної „Просвіти“, невтомно працює над виданням  просвітянської літератури. У цей бурхливий час побачила світ книжка „Гетьман України Пилип Орлик“ у невеликому тиражі – через велику дорожнечу. Під сучасну пору готова до друку його книга спогадів „У нашій хаті Радянського Союзу не було“.

Товариство української мови (ТУМ-США) і надалі плянує давати поміч „Просвіті“ на видавничу і гуманітарну працю.

Форт Шарлот, Фльорида

Коментарі закриті.