15 вересня, 2022

Перший бій на кордоні

Українські військові у перший день війни, 24 лютого 2022 року, підірвали стратегічний міст на Київщині, який завадив ворогу проникнути до столиці. На мості через річку Уж в Київській області була підірвана техніка ворога, яка заходила в Україну з Білорусі.

Першими бій з ворогом прийняли три бронетранспортери.

Міст, який підірвали українські воїни, розташований за 35 кілометрів від кордону з Білоруссю та за 100 кілометрів від Києва. Окупанти намагалися проникнути до Києва автомобільною трасою Мозир-Київ, що є найкоротшим шляхом від Біло-русі до української столиці. Саме на цій трасі вдалося стримати величезну колону важкої російської техніки.

Керівник прикордонного підрозділу Володимир Шубравий розповів, що захисники вирушили займати позиції ще 23 лютого близько 23-ої години. Виїжджали невеликими групами, щоб маскувати своє місце перебування.

Приблизно о 2-ій год. ночі українські захисники підготували позиції та зайняли оборону. Близько 4:15, за словами Володимира Шубравого, воїни почули перші звуки вибухів. Росіяни розпочали артилерійську атаку.

Голова колони окупантів складалася з бронетехніки, танків та бойових машин піхоти й тягнулася на 10 кілометрів. Українські бійці були озброєні протитанковими засобами, груповою зброєю і засобами протиповітряної оборони.

Першими бій з росіянами на краю моста прийняли три українські екіпажі БТР. Володимир Шубравий заявив, що наші не могли зупинити колону, але були здатні її стримати, що в підсумку їм вдалося.

Міст був замінований і захисники підірвали його в останній момент, щоб завдати ворогові нищівного удару. У момент вибуху на мосту були російські танки.

Колону ворога вдалося стримати на декілька годин, що було критично важливо для Києва. Якби колону ворога не стримати, то війська аґресора в найкоротший термін потрапили б до Києва.

24 березня Президент України Володимир Зеленський нагородив підполковника Володимира Шубравого орденом “За мужність” ІІІ ступеня.

 

Коментарі закриті.