22 вересня, 2022

Перша леді України провела низку зустрічей на полях Генеральної Асамблеї ООН

Перша леді України Олена Зеленська та Прем’єр-міністер України Денис Шмигаль (ліворуч) під час зустрічі з Генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррішем (Фото: Офіційне інтернет-представництво Пре­зидента України).

Перша леді України Олена Зеленська 21 вересня у межах візити до Ню-Йорка з нагоди 77-ої сесії Генеральної Асамблеї ООН провела зустріч із Генеральним секретарем Організації Об’єднаних Націй (ООН) Антоніу Гутеррішем, Прем’єр-міністром Великої Британії Ліз Трасс, першою леді Франції Бріжит Макрон і виконавчим директором Фонду ООН у галузі народонаселення (UNFPA) Наталією Канем.

Під час зустрічі з Генеральним секретарем ООН, у якій також узяв участь Прем’єр-міністер України Денис Шмигаль, перша леді подякувала А. Гутер-рішу за його особисті зусилля та зусилля керівництва Секретаріяту ООН, усього вільного демократичного світу, який сьогодні підтримує та допомагає українському народові.

Дружина Президента відзначила необхідність захисту дітей, які страждають від російської аґресії: „Для нас принципово важливим було ваше рішення про включення ситуації в Україні в цьогорічну доповідь щодо дітей у збройних конфліктах, оскільки це забезпечить належний моніторинґ системою ООН злочинів проти дітей, які щодня скоюють російські окупанти в нашій країні“.

О. Зеленська закликала Генсека ООН сприяти звільненню з російського полону українських жінок і медиків, які, згідно з Женевськими конвенціями, не вважаються комбатантами. Серед них є вагітні жінки та мами зовсім маленьких дітей.

Під час зустрічі з Прем’єр-мініст-ром Великої Британії О. Зеленська висловила подяку „від усього народу України за ту принципову й безкомпромісну підтримку, яку маємо від Британії всі ці місяці протистояння аґресору“.

Обговорюючи з Л. Трасс ситуацію в Україні, перша леді разом з міністром закордонних справ Дмитром Куле-бою та постійним представником України при ООН Сергієм Кислицею наголосила на жахливих наслідках російської окупації: примусовій депортації українських дітей, фільтраційних таборах, скоєних росіянами злочинах проти людяности, яким немає виправдання.

Крім того, О. Зеленська обговорила з Прем’єр-міністром відновлення України. Велика Британія готова допомогти у відбудові Київської области, а також проводити міжнародну координацію відновлення нашої країни. Також Велика Британія прийматиме наступну конференцію з відновлення України.

Під час зустрічі з першою леді Французької Республіки Бріжит Мак-рон в Українському інституті Аме-рики у Ню-Йорку дружина Прези-дента України обговорила адап-тацію українських дітей – тимчасових переселенців у Франції.

„Ви не уявляєте, як швидко вони адаптуються, як швидко вчать французьку мову!“ – розповіла Бріжит Макрон.

О. Зеленська звернулася з проханням про запровадження гнучкого графіка відвідання шкіл для українських дітей у Франції.

„У багатьох країнах зараз нашим батькам доводиться робити вибір між місцевою та рідною школою, але, якщо уряди докладуть зусиль, не треба буде ні від чого відмовлятися“, – сказала перша леді України.

 

Коментарі закриті.