22 вересня, 2022

Росія оголосила часткову мобілізацію

Президент Росії Володимир Путін 21 вересня підписав указ про часткову мобілізацію, яка оголошується з моменту його звернення, тобто з 21 вересня. Призову на військову службу підлягатимуть лише ті громадяни, які перебувають у запасі, насамперед ті, хто проходив службу в лавах збройних сил, має певні військово-облікові спеціяльності та відповідний досвід. Наразі часткова мобілізація передбачає призов 300 тис. резервістів.

До ухвалення згаданого указу воєнні дії в Україні, які законодавчо заборонено було називати „війною“, називалися в Росії „спеціяльною військовою операцією“, мобілізації не було. Було лише ухвалено закон, який дозволяв уряду вживати спеціяльних заходів в економіці під час проведення операцій за кордоном. 

Оголошення мобілізації в РФ лише підтверджує, що Україна та її військові гідно дають відсіч російському вторгненню. Про це заявив головнокомандувач Збройних сил Валерій Залужний. Він наголосив, що жодні заяви військово-політичного керівництва росії не вплинуть на готовність України воювати.

„Ми знищимо всіх, хто зі зброєю прийде на нашу землю – чи добровільно, чи за мобілізацією. Хоч би скільки ворогів було, ми їх знищимо“, – зазначив головнокомандувач ЗСУ.

Як зазначив у своєму Твіттері Секретар Ради національної безпеки й оборони Олексій Данілов оголошення часткової мобілізації в Росії є планом В. Путіна з утилізації громадян РФ. „Щодо останніх заяв [Путіна]. План Путіна „Бермудський трикутник“ – комплексна програма утилізації росіян: ухилення від мобілізації – в’язниця – ПВК „Вагнер“. Далі: український фронт – ліквідація – „Біла лада“.  

Під час свого звернення, оприлюдненого 21 вересня, В. Путін також пригрозив використанням ядерної зброї і заявив, що Росія визнає результати „референдумів“ про „приєднання до Росії“, які вирішили провести ватажки „ЛНР“ та „ДНР“ та колаборанти в Херсонській і Запорізькій областях.

Міністерство закордонних справ України заявило, що „референдуми“ не матимуть жодних юридичних наслідків, і закликало міжнародних партнерів рішуче засудити намір Росії провести протиправне голосування, запровадити нові санкції та визнати її державою-спонзором тероризму.

Міністерство закордонних справ Китаю закликало всі сторони „взяти участь у діялозі та консультаціях і знайти спосіб вирішити питання безпеки всіх сторін“ після заяв В. Путіна про часткову мобілізацію в Росії та можливість застосування ядерної зброї. Позиція Китаю щодо України залишається послідовною та чіткою.

 

Коментарі закриті.