23 березня, 2023

Палестинці воюють проти України

23 лютого інформаційне інтернет-видання The Media Line опублікувало статтю „Палестинці воюють проти України на боці Росії“ ізраїльського журналіста Маджді Халабі.

В ній говориться, що Росія вербує в Лівані палестинських найманців та направляє їх в Україну для участі у військових діях. Халабі цитує джерело в ліванських службах безпеки, згідно з яким вербування ведуть активісти, пов’язані з палестинським посольством у Лондоні.

Більшість найманців – мешканці найбільшого в Лівані табору біженців Айн аль-Хільва на околицях Сідона (Сайди). Насам­перед наймаються люди, що народилися після 1969 року.

Згідно з публікацією, це пояснюється не віком, а тим фактом, що вони не зареєстровані ліванською владою і їм легше залишити Ліван, а ліванській стороні складніше стежити за їхніми переміщеннями.

„Підйомні“, що виплачуються російською стороною, становлять лише 350 дол., проте бойовикам обіцяні щомісячні виплати, в тому числі – родинам, що залишилися в Лівані. Це головна мотивація, оскільки економічний стан у таборах – катастрофічний. Джерела також звертають увагу, що в своїй масі на війну відправляються прихильники ФАТХа – руху, очолюваного Махмудом Абба­сом, який при владі в Палестин­ській автономії.

Згідно з публікацією, яку цитує ще одне інтернет-видання новин світу та Близького Сходу NEWSru.co.il, говориться, що процес координується з угрупованням „Хізбалла“, яке посилає на фронт і своїх бойовиків. Перевага надається тим, хто має досвід володіння безпілотними літальними апаратами та вже брав участь у бойових діях. The Media Line повідомляє, що близько 300 палестинців вже закінчили підготовку та прибули на фронт. Вербування йде і серед сирійських громадян. Як стверджує видання, проводить його як ПВК „Ваґнер“, так і 25-та сирійська дивізія, що фактично підпорядкована російському командуванню.

Інтернет-видання NEWSru.co.il зауважує також, що раніше ЗМІ публікували повідомлення про вербування для участі у війні проти України бойовиків „Хізбалли“, сирійців та іранців. Надходили відомості про те, що інструктори іранського Корпуса вартових ісламської революції та ліванської „Хізбалли“ навчають російських військових володінню іранськими БПЛА або навіть самі запускають такі безпілотники на територію України. Відомостей про втрати серед найманців із Близького Сходу в Україні досі немає.

Коментарі закриті.