23 березня, 2023

Українська газета в Ізраїлі

До „Свободи“ надійшло свіже число українсько-ізраїльської газети „Голос“, яка видається як додаток до тижневика „Секрет“, що виходить в Ізраїлі з травня 1994 року. Газету „Голос“ редаґує Володимир Пле­тинський, який підтримує Україну публкаціями в газеті. Його дід народився в Умані.

Цього разу „Голос“ помістив докладну розповідь про виступ Президента України Володимира Зеленського у Конґресі США, огляд конфіскованого майна і грошей у Віктора Януковича, зокрема понад 1 млн дол. на рахунках, 537 культурних цінностей вартістю 18.7 млн евро, колишню резиденцію в Межи­гір’ї, ресторанний комплекс у Сухолуччі.

Йосиф Туровський взяв інтерв’ю у Марата Страковського, який займається доброчинством у Києві за програмою „Заради тебе“. Поруч з фактами допомоги потребуючим людям, варто звернути увагу на недоліки. Окремі кияни виїхали до Европи і тепер звертаються до „Заради тебе“ з проханням доглянути їхніх немічних батьків. Допомога буває дуже різною від різних благодійних організацій, і це ображає обдарованих. Деякі спонзори вимагають світлин обдарованих з повним показом предметів допомоги, що суперечить засадам етики. М. Страковський похвалив владу Бородянки за добре налагоджену допомогу і погудив владу Гостомеля і Горенки, де передали допомогу стороннім особам, які її не потребували, а потерпілі залишились поза увагою.
Дві газетних сторінки займає ілюстрована розповідь Світлани Глаз „Старокостянтинівські історії євреїв“, присвячена подвигові сестер-вчительок Галини та Валентини Ченцових, які у роки Другої світової війни рятували єврейських дітей від страти. Обом присвоєно звання „Праведник народів світу“.

Так звання має 27,921 особа і у тому числі 2,673 українці. Галина Ченцова працювала перекладачкою міської окупаційної влади і потаємно забирала бланки документів, підробляла довідки та дозволи, які передавала єврейським друзям та переслідуваним нацистами.

Сестри забрали до себе з ґетто і врятували Поліну Ґладштейн і її двоюрідну сестричку Шейндлу. Поліни (опісля Ніни Маториної), вже немає, а Шеля Ненова, лікарка на пенсії, живе у дочки.

У публікації подані розповіді про єврейські родини з Старокостян­тинова, які постраждали від нацистів. Багатьом з них подали допомогу сестри-праведниці.

Коментарі закриті.