23 березня, 2023

Подвиг Дмитра Скуріхіна

Дмитро Скуріхін з плякатом біля свого дому.

На жителя Ленінградської области Дмитра Скуріхіна порушили одразу дві кримінальні справи – за дискредитацію армії. Спочатку він розписав свій магазин у селищі Російсько-Висоцьке антивоєнними гаслами.

Сільський підприємець став одним із найвідоміших антивоєнних активістів у Росії.

24 лютого – у день річниці повномаштабної війни Росії проти України – 48-річний Д. Скуріхін сфотографувався на колінах із плякатом „Пробач, Україно!“.

Наступного дня він став першим фіґурантом одразу двох паралельних справ щодо дискредитації російських збройних сил. Його відправили до слідчого ізолятора.

Одну справу порушили за вибачення перед українцями. Другу (точніше, першу) порушили ще раніше, у вересні. Тоді Д. Скуріхін протестував проти оголошеної Путіном мобілізації. Але це лише два плякати з десятків, з якими Скуріхін виступав і фотографувався багато років.

Громадянську позицію Дмитра можна прочитати на його машині: на боці білого мінівена написано „Скажи Путіну „Ні!“. Фраза „Не визнаю Путіна президентом“ красується на його кепці.

Д. Скуріхін пішов у політику ще 2009 року: самовисуванцем його було обрано до сільської ради депутатів. 2014 року депутат викривав скупку голосів у селищі, про що написав барвистий репортаж до місцевої газети „Новий красносел“:

Політичне життя в Росії контролювалося дедалі суворіше, і те, що було можливо у 2009 році, стало неможливо у 2014-му. Більше Д. Скуріхіна депутатом не обрали.

У 2014 році після анексії Криму Д. Скуріхін написав на своєму магазині величезними літерами: „Мир – Україні, свободу – Росії“. За роки напис став лише актуальнішим.

У сім’ї Скуріхиних – п’ять дочок: старші вже дорослі, близнючкам – 11 років, наймолодшій – 9.

Подробиці кримінальної справи наразі невідомі. З адвоката Дмитра Герасимова, який захищає Д. Ску­ріхіна, взяли підписку про нерозголошення – жодних коментарів у справі він дати не може, саме засідання у міру запобіжного заходу було закритим: ні близьких, ні слухачів до зали не пустили.
П’ятеро дочок Скуріхінів у всьому підтримують батьків.

Дмитро Скуріхін після удару Росії на Кременчук

Д. Скуріхін після взяття під варту перебуває у селищі Горєлове Ленін­градської области. Ймовірно, опісля його буде переведено в СІЗО №1 Від нього прийшли перші листи, ось один з них: „Бачите, до чого „докотилася“ наша мила вітчизна під керівництвом „його величности“. Сиджу тепер із злодіями, наркоманами, убивцями. Є один торговець зброєю та один свідок Єгови. Охо­ронці – злі, як пси ланцюгові. Карні злочинці дуже своєрідні люди, я думав, що знаю російський народ – це було не зовсім так, тепер я знаю його краще. Умови тут терпимі, вражає кількість тарганів та їхнє нахабство – повзають по мені, як по стінах, поки не заснеш – скидаєш їх з лиця“.

 

Коментарі закриті.