8 грудня, 2022

Німеччина визнала Голодомор геноцидом

БЕРЛІН. – 30 листопада німецький Бундестаґ підтримав резолюцію щодо визнання Голодомору геноцидом українського народу. Таким чином Німеччина стала 19 країною світу, яка прийняла таке рішення.

У 1993-2021 роках Голодомор визнали геноцидом Естонія, Австралія, Канада, Угорщина, Литва, Грузія, Польща, Перу, Парагвай, Еквадор, Колумбія, Мексика, Латвія, Португалія та США, а під час повномаштабної війни цього року – Чехія, Ірлан­дія, Молдова та Німеччина.

Резолюцію „Голодомор в Україні: пам’ятаємо – вшановуємо – застерігаємо“ підтримали як партії, які входять до складу керівної коаліції – соціял-демократи, зелені та ліберали з Вільної демократичної партії, так і провідна опозиційна ХДС-ХСС. Ультраправі з „Альтернативи для Німеччини“ та „Ліві“ утрималися.

Міністер закордонних справ Дмитро Кулеба назвав це „історичним рішенням“, яке підтверджує, що для української зовнішньої політики немає нічого неможливого.

„Цей крок відновлює історичну справедливість та вшановує пам’ять мільйонів жертв геноциду, який Сталін і його поплічники вчинили проти нашого народу. Світ не зміг зупинити цей злочин тоді, але може хоча би зупинити російську брехню про нього зараз і назвати його тим, чим він був: геноцидом“, – відзначив Д. Кулеба.

Коментарі закриті.