8 грудня, 2022

ЗСУ знищують ворожі сили

За дев’ять місяців війни Росії проти України Збройні сили України (ЗСУ) стали однією з найпотужніших армій Европи. З 24 лютого по 7 грудня ЗСУ ліквідували 92,740 російських військових. Також знищено російських танків 2,935, бойових броньованих машин – 5,909, артилерійських систем – 1,923, ракетних систем залпового вогню – 395, засобів протиповітряної оборони – 211, літаків – 281, гелікоптерів – 264, безпілотників – 1,601, крилатих ракет – 592, кораблів та катерів – 16, автомобільної техніки та автоцистерн – 4,526, спеціяльної техніки – 163.

5 грудня на російських стратегічних військових аеродромах „Дягілєво“ (м. Рязань) і Енгельсі (Саратовська область) сталися вибухи, що призвели до пошкодження літаків, зокрема стратегічних бомбардувальників – вже зі спорядженими ракетами, які здійснюють реґулярні ракетні удари по критично важливій енерґетичній інфраструктурі України. Зокрема, на аеродромі в Енгельсі впав безпілотник, внаслідок чого пошкоджені два бомбардувальника-ракетоносці Ту-95. На військовому аеродромі „Дягілєво“ під Рязанню загорівся бензовоз та стався вибух.

Внаслідок цього загинули троє, ще шестеро отримали поранення. В Україні вибухи коментували стримано, і відповідальности на себе прямо не взяли.

Випадки на російських аеродромах прокоментував радник голови ОП Михайло Подо­ляк: „Якщо дуже часто запускати щось у повітряний простір інших країн, рано чи пізно невідомі літальні об’єкти повернуться до місця вильоту“. Від Енгельса до лінії фронту в Україні близько 700 кілометрів, від Дягілєво – близько 500. За офіційними даними, на озброєнні ЗСУ немає засобів ураження такої дальности.

Однак у жовтні „Укроборонпром“ повідомив, що завершує розробку ударного безпілотника з дальністю польоту 1000 кілометрів. Літаки, що базуються на авіябазі в Енгельсі, реґулярно завдають ударів крилатими ракетами по Україні, їхньою метою переважно стають об’єкти енерґетики.

У Міністерстві оборони Великобрита­нії вказали, що атаки безпілотників на російські військово-повітряні бази – за кілька сотень миль від лінії фронту – „правдоподібно, вважатимуться найбільшою стратегічною невдачею” Росії стосовно захисту стратегічних баз, від початку повномаштабної війни в Україні.
6 грудня в результаті вогневого ураження у Запорізької області знищено до 20 одиниць військової техніки противника різного типу.

У російському місті Курськ сталася пожежа на летовищі, де спалахнув нафтонакопичувач. Влада міста заявила про атаку безпілотника. Також у Брянській області росії повідомили про атаку безпілотників на комбінат „Слава“, де дрони впали за кілька метрів від резервуарів з пальним.

У рамках чергового обміну Україна повернула додому з російського полону 60 воїнів, у тому числі 34 захисників Маріюполя – 58 чоловіків та дві жінки, серед яких 15 офіцерів і 45 рядових та сержантів. 6 січня Україна також повернула додому тіла 49 загиблих військовослужбовців.

Одеські енерґетики близько відновили електроживлення міських об’єктів, знеструмлених внаслідок ракетної атаки росіян: у квартирах одеситів знову з’явилися вода та опалення.

Від атаки 5 грудня найбільше пост­раждали Одеська та Київська області, ремонтні бригади роблять все можливе, щоб подати електропостачання резервними схемами там, де це можливо.

Президент Зеленський у день Збройних сил України відвідав позиції українських захисників у Слов’ян­ську, вручив державні нагороди військовим. Під час робочої поїздки до Харківської области він відвідав медичний заклад, де лікують поранених захисників України та вручив державні нагороди військовим медикам.

Рада ЕС не змогла ухвалити пов­ний пакет із трьох документів, необхідних для надання Україні макрофінансової допомоги від ЕС в обсязі 18 млрд евро у 2023 році, бо Угорщина забльокувала ухвалення необхідної законодавчої поправки, для якої було потрібне одностайне рішення.

Коментарі закриті.