16 грудня, 2022

Німецькі приятелі переселенців

У Кірхгавсені та Біберахі, що є передмістям Гайльбронну, живуть привітні люди. Після російського нападу на Україну люди згуртувалися, щоб надавати гуманітарну допомогу жителям постраждалого народу – ліки, харчі, теплий одяг. А коли з’явилися біженці, 12 родин оселилися у цих містечках. Їх оточили турботою.

Особливу увагу прибулим приділив Дітер Акерманн, засновник Школи ремісників. Він уже вдруге запросив нових друзів та німців на неформальну зустріч. Перша була влітку, наступна напередодні Різдва.

Німецька громада мала можливість ознайомитись з культурою українського народу: Анастасія Турчин, учениця Новокаховської музичної школи виконала кілька композицій на бандурі, Наталія Плечистова озвучила вірш Тараса Шевченка та його біблійне цитування Псалму 44. Анастасія Козак представила книжку Наталії Водін про маму, яка пережила переслідування комуністичного та нацистського режимів. За цю книгу авторка отримала 2018 року літературну премію „Leipziger Buchmesse“. А Сергій Жадан отримав у 2022 року Мирну премію літератури „Frankfurter Buchmesse“. А. Козак розповіла про його мистецьку та гуманітарну допомогу українцям. Віра Марущак, голова Миколаїв­ської обласної організації Націо­нальної спілки письменників Украї­ни, представила творчість сучасників, які і словом і ділом допомагають захисникам перемогти підступного ворога, прочитала вірш Галини Запорожченко про рідну мову.

Всі виступаючі щиро дякували німецькому народові за теплоту, увагу та достойне життя на цій землі. Раділи спілкуванню за чашкою кави, щирості німецьких родин, які зворушливо сприймали виступи українців і були раді запрошенню молодої бандуристки А. Турчин на наступний виступ перед пенсіонерами.

Віра Марущак,
членка правління Миколаївського товариства „Україна-світ“

Коментарі закриті.