15 липня, 2021

Новий початок для Молдови

Президент Молдови Мая Санду. (Фото: Твіттер)

КИШИНІВ. – Партія „Дія і солідарність“ (PAS) проевропейської Президентки Молдови Маї Санду 12 липня перемогла на позачергових парляментських виборах у країні та отримала монобільшість у парляменті, свідчать дані Центральної виборчої комісії. Свого проросійського попередника Ігоря Додона вона перемогла на плятформі боротьби з корупцією та проведення реформ.

Під час передвиборчої кампанії різні політичні сили одностайно заявляли, що ці вибори визначать майбутнє країни. Захід і Росія змагаються за вплив у колишній радянській республіці, де проживає 3,5 млн. людей.

Молдова, що має кордони лише з Румунією та Україною, є однією з найбідніших країн Европи, яка до того ж зазнала різкого економічного спаду під час пандемії.
Як повідомляє молдовська служба Радіо Вільна Европа, за результатами підрахунку виборчих бюлетенів М. Санду отримає 52,8 відс. голосів у 101-місному парляменті Молдови. Її конкуренти з бльоку комуністів та соціялістів І. Додона та Володимира Вороніна, які об’єдналися у спільний бльок, зуміли набрати менше третини голосів – 27,17 відс.

І. Додон, який постійно їздить до Москви, звинуватив М. Санду в проведенні прозахідної політики, яка призведе до краху держави. М. Санду сказала, що „закінчиться епоха панування злодіїв“, перед країною стоять великі виклики, а люди чекають на результати, тож вона пообіцяла якомога швидше зформувати новий уряд.

Коментарі закриті.