15 липня, 2021

Путін оприлюднив статтю українською мовою

12 липня Президент Росії Володимир Путін оприлюднив статтю „Про історичну єдність росіян та українців“, у якій знову намагається спростувати українську державність та звинуватити у війні на Донбасі країни Заходу. Статтю оприлюднили на сайті Кремля українською та російською мовами.

Щоб пояснити „єдність“ українців та росіян, В. Путін намагається апелювати до історії. Він згадує Київську Русь, Велике Князівство Литовське та інші епохи української історії, намагаючись нівелювати будь-які прагнення українців до незалежности.

Він заявляє, що наприкінці ХІХ ст. Австро-Угор­щина вдавалася до репресій галичан, яких запідозрювали у льояльності до Москви. На думку В. Путіна, Українська Народна Республіка є прикладом того, „наскільки несталими були різноманітні квазідержавні утворення“ українців на початку ХХ ст.

„Сучасна Україна — цілком і повністю дітище радянської епохи. Ми знаємо і пам’ятаємо, що значною мірою вона створювалася за рахунок історичної Росії“, — йдеться у тексті.

В. Путін розповідає, як Росія нібито підтримувала Україну після здобуття незалежности, а також запевняє, що після розпаду СРСР стан української економіки лише погіршився.

В. Путін наголосив, що Захід ще до 2014 року втягував Київ „до небезпечної геополітичної гри, мета якої — перетворити Україну на бар’єр між Европою і Росією, на пляцдарм проти Росії“. За його словами, після 2014 року влада в Україні розпочала утиски російськомовного населення та російської церкви, а „патріотом України зараз оголошується лише той, хто ненавидить Росію“.

„Впевнений, що справжня суверенність України можлива лише в партнерстві з Росією. Наші духовні, людські, цивілізаційні зв’язки формувалися протягом століть, сягають до тих же витоків, загартовувалися спільними випробуваннями, досягненнями й перемогами“, — резюмував В. Путін.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що хоч Кремль називає українців братським народом, насправді Росія не діє як брат. Про це В. Зеленський сказав під час пресконференції форуму „Україна 30. Гуманітарна політика“. Він також сказав, що росіяни називають українців братським народом, хоча забувають згадувати про внесок українців у результат Другої світової війни.

Водночас В. Зеленський відзначив перехід російського президента на українську мову: „Якщо Президент Росії почав писати статті українською мовою, значить, ми все правильно робимо. Я підтримую такий підхід“.

Міністер культури Олександр Ткаченко став першим представником української влади, який відреаґував на статтю В. Путіна. Він заявив, що трактування В. Путіном історії „не відрізняється особливою ориґінальністю“, бо „переписувати історію почали ще російські царі“.

Коментарі закриті.