24 грудня, 2020

На порозі 2021-го

Людство вступило у 2021 рік‚ в третє десятиріччя ХХІ сторіччя. Межа нібито цілком умовна‚ бо ж час‚ як ріка‚ пливе без жодних порогів‚ ні день‚ ні ніч не запізнюється‚ і сонечко сходить‚ як звичайно‚ а ми от знов і знов хвилюємося‚ прощаючись з усім пережитим в минулому році і вдивляючись в рік новий: що він принесе світові‚ що принесе Україні?

2020-ий не належав до легких‚ безхмарних років. Пандемія коронавірусу унеможливила здійснення багатьох цінних плянів і проєктів‚ внесла в життя спільнот багато тривоги і жалю‚ якоюсь мірою‚ ймовірно‚ захитала нашою впевненістю‚ що сучасна людина‚ спираючись на науку і новітні технології‚ спроможна успішно розв’язати будь-яку проблему. Ні‚ на жаль‚ це ще покищо не так.

А все ж навіть невідступний вірус не спинив життя‚ не знеохотив людей до праці і не зачинив перед ними дверей до певних досягнень‚ до дальшого розвитку.

Наприклад‚ Україна‚ залишаючись країною потужного аґрарного комплексу‚ зібрала у 2020 році майже 70 млн. тонн зернових і зернобобових культур‚ продала іншим країнам пшениці на 1‚2 млрд. дол.‚ кукурудзи – на 3‚1 млрд. дол. Загалом річний експорт українських товарів‚ включаючи чорні метали‚ приніс у державну скарбницю 44‚3 млрд. дол. – лише на 3‚5 відс. менше‚ ніж у 2019 році.

Україна залишається третім найбільшим експортером сільськогосподарської продукції до Европейського союзу‚ після США і Бразилії.

Сталися такі перспективні зміни‚ як ухвалений Верховною Радою 3 березня закон‚ котрий набуде чинности 1 липня 2021-го і згідно з котрим українські громадяни зможуть вільно продавати свої земельні паї чи купувати землю в інших власників.

Позитивна для економіки подія: 21 травня президент Зеленський підписав закон про банки, який унеможливлює повернення націоналізованих банків колишнім власникам. Цей закон був останньою невиконаною умовою з боку Міжнародного валютного фонду. Таким чином Україна отримала шанс на черговий транш фінансової допомоги.

Факт‚ що засвідчує політичний рух України у правильному напрямі: у 2020 році Україна отримала від Сполучених Штатів Америки військового обладнання на 510 млн. дол. Це найвищий показник за всю історію незалежности.

В усі роки російської аґресії проти України її Збройні сили користуються в українському суспільстві найвищим‚ поряд з Церквою‚ довір’ям. Це довір’я зростатиме разом з посиленням обороноздатности. У 2020 році аналітична компанії „Global Firepower“ оприлюднила оцінки сукупної військової потужности кожної країни світу. Згідно з ними, у рейтинґу найсильніших військових держав світу Україна посіла 27 сходинку з 138, а серед країн Европи Збройні Сили України займають 9-те місце з 50 армій.

Маємо надію‚ що й 2021-ий не позбавить українців радости і гордости за свою країну. Тим більше‚ що усіх нас‚ в Україні і в усьому світі сущих земляків наших‚ чекає 30-річчя відновлення незалежної Української держави. Втім‚ це привід не лише для святкування‚ але й для глибшого осмислення завдань‚ котрі стоять перед Україною на шляху все повнішого національного відродження.

Нехай же у цьому осмисленні усім нам доможе ще один ювілей – сумний‚ одначе‚ дуже повчальний – 100-річчя поразки Української революції 1917-1921 років. Пам’ятаймо‚ як фатально позначилася на долі тодішньої національно-визвольної боротьби відсутність єдности серед провідників революції.

Національна єдність і сьогодні залишається головним заповітом України.

Коментарі закриті.