7 січня, 2021

Україна між трьох вогнищ

Новий президент Молдови Майя Санду ще до своєї інавґурації звернула увагу світу на проблему так званої Придністровської Молдавської Республіки (ПМР), де розташована

Оперативна група військ Російської Федерації, про яку ніколи не було жодних домовленостей з Молдовою. „Війська Росії мають бути виведені, а великі запаси зброї вивезені“, – заявила М. Санду. Її негайно підтримав генеральний секретар НАТО Йєнс Столтенберґ, який заявив, що Молдова є партнером НАТО, а Росія порушує побажання сусідніх урядів розміщуючи війська в Молдові.

22 червня 2018 року на засіданні Генеральної Асамблеї ООН була прийнята резолюція про повне і безумовне виведення російських військ з Молдови. З того часу нічого не змінилося. У ПМР зберігаються 20 тис. тонн снарядів, авіобомб, мін, ґранат, набоїв, вивезених сюди під час виведення радянських військ з Німеччини, Чехословаччини, Угорщини. Сховища охороняють 1,700 російських вояків у складі двох батальйонів військової частини 13962. Будь-якого дня це військо може бути збільшене.

У ПМР господарює супермонополія „Шериф“, яка має 16-тисячний персонал і контролює 60 відс. економіки. Монополія веде незаконну торгівлю зброєю з порушниками миру й злагоди на плянеті. Звісно, власники „Шерифа“ зацікавлені у збереженні тут війська Росії.

ПМР є загрозою для України, хоча у Міністерстві оборони України рівень російської загрози з боку Придністров’я оцінюють як стабільний, бо українська армія значно чисельніша та краще підготовлена. Та чи не з таким же спокоєм Київ оцінював становище перед вторгненням Росії до Криму й Донбасу? Тепер Україна опинилася між трьома небезпечними вогнищами і ледве не дістала таку ж небезпеку з боку Білорусі, якби Олександр Лукашенко не посварився з Володимиром Путіном.

Стратегія Росії – не нова. Коли вона почала втрачати вплив у Грузії, то захопила Абхазію та Південну Осетію, а щойно ввела військо з півдня, з Нагірного Карабаху. Москва зацікавлена у збереженні цих вогнищ небезпеки передовсім, щоб не допустити вступу України, Грузії і Молдови до НАТО.

Україна за президентства Петра Порошенка проґавила загрозу з боку Росії в Криму та на Донбасі. Тепер не можна проґавити загрозу від ПМР. Україна разом з Молдовою та її президентом повинні знизити присутність російських військових у ПМР, для чого заборонити ротацію російського війська, припинити подорожі сепаратистів, які без проблем їздять до Кишинева і Одеси – через корупцію на кордоні, спокійно літають з летовищ Молдови і України. Відповідно до законодавства Молдови, вони – злочинці.

„Події в Молдові та довкола неї завжди нерозривно пов’язані з питаннями національної безпеки України“, – заявив Міністер закордонних справ Дмитро Кулеба під час поїздки до Кишинева 10 грудня – першої офіційної візити такого рівня з 2014 року.

Президент Молдови Мая Санду 12 січня відвідає Україну. Про питання, які обговорюватимуться впродовж візити, вона розповіла 5 січня в інтерв’ю „Дойче Велле“: „Це питання безпеки в реґіоні, питання нашого шляху до Европейського Союзу, реформи, які ми маємо впроваджувати, щоб наблизити наші країни до ЕС, і, звичайно, питання щодо делімітації кордонів, щодо гідроелектростанцій“.

Президент України Володимир Зеленський сказав в інтерв’ю „New York Times“: „Я знаю її позицію щодо Криму і мені її позиція щодо України в цілому, щодо війни на Донбасі зрозуміла набагато більше, ніж позиція попереднього Президента Додона“. Вочевидь зустріч наступного тижня сприятиме посиленню безпеки України.

Коментарі закриті.