21 січня, 2021

Навальний викрив оборудки Путіна

Палац Володимира Путіна в Геленджику. (Фото: Navalny Life Youtube Channel)

Арештований російсь­кий опозиціонер Олек­сій Наваль­ний опублікував двогодинний фільм про розкішний палац на чорноморському узбережжі, який, як він стверджує, належить Президентові Росії Воло­димирові Путіну і фінансується людьми з його оточення. Палац побу­­дований за 100 млрд. рублів.

О. Навальний задумав розслідування, ще коли був у реанімації берлінської лікарні. Однак вирішив, що опублікують його тільки після того, як опозиціонер повернеться в Росію.

Крім фільму, Фонд боротьби з корупцією О. Навального створив спеціяльний сайт, де можна прочитати ще більш детальну текстову версію розслідування.

У центрі розслідування – палац під Геленджиком площею 17,600 квадратних метрів. Відвідувачам будівлі суворо заборонено проносити з собою навіть простенькі мобільники з камерою, а всі автомобілі оглядають на кількох контрольних пунктах.

Крім палацу, на закритій території є критий льодовий палац, церква, оранжерея на 2,500 квадратних метрів, 80-метровий міст і амфітеатр. Палац розташований на крутому березі, то для виходу до моря прорили спеціяльний тунель, в кінці якого є кімната з виглядом на море. Територію займають мисливські угіддя, їх орендує компанія „Комплекс“, яке володіє палацом. Крім цього, компанія орендує і берегову лінію перед палацом.  Заборонено рибалити біля берега, на якому стоїть палац, а над територією заборонені лети літаків.

У розслідуванні представлений план самого палацу. З нього випливає, що там є кілька саун і хамамів, басейн, перукарня і аквадискотека. Також в палаці є зимовий сад і музична вітальня, бібліотека з білими стінами, прикрашеними золотими вензелями, домашній театр президента,  казино, а також залі з танцювальним килимком, ігровими автоматами і треком для машинок, а також зі стелажами для демонстрації колекцій цих же машинок. Палац з пляжем з’єднує спеціяльний тунель.  Поруч з палацом розташовані кілька виноробних господарств і будується новий винний завод, що належить фірмі Миколи Єгорова – однокурсника В. Путіна. Щорічно витрачається близько 3 млрд. рублів на закупівлю елітних меблів вартістю в кілька мільйонів рублів.

Виноробнею поруч з палацом Путіна  з кінця 2018 року володіє Генадій Тимченко, який разом з Володимиром Колбіном купив виноградники „Садиба Дивноморське“ у Павла Титова, президента винного дому „Абрау-Дюрсо“.  Російська Православ­на Церква теж побудувала виноробню за 20 хвилин їзди від палацу.

Будівництвом палацу, як з’ясували автори розслідування, спочатку займалася компанія „Рос­інвест“, нібито підконтрольна В. Путінові. У 2011 році бізнесмен Олександр Понома­рен­ко повідомив, що купив цей палац у одного із співвласників „Рос­інвест“ Миколи Шамалова і двох його партнерів.

Керівництво всіма будівельними роботами в самому палаці здійснює фірма близької до Кремля підприємниці Асі Борисової, однак через сек­рет­ність об’єкта його будівництво розподілили між кількома різними фірмами.

Ключовим же власником палацу виступає фірма „Акцепт“, що належить двоюрідному племіннику Путіна Михайлу Шеломову.

Автори розслідування наводять схему фінансування палацу, в якій згадуються в тому числі старі соратники В. Путіна – глава „Транснафти“ Микола Токарєв, глава „Роснафти“ Ігор Сєчін, підприємці Юрій Коваль­чук і Генадій Тимченко.

У схемі також фіґурує Світлана Кривоногих, яку називають близькою знайомою В. Путіна, і гімнастка Аліна Кабаєва, про зв’язки В. Путіна з якою теж писала преса.

Коментарі закриті.