28 січня, 2021

Масові протести в Росії

Затриманих били співробітники поліції. (Фото: Радіо Свобода)

Під час акції протесту в Москві. (Фото: Радіо Свобода)

17 січня опозиціонер Олексій Навальний повернувся до Росії після тривалого лікування у Німеччині. Його арештували одразу на летовищі. Суд, який відбувся у Хімках, призначив йому 30 діб арешту.

Наступного дня його команда опублікувала фільм-розслідування про „палац Путіна“. Він швидко набрав понад 70 млн. переглядів.

В акціях на підтримку О. Навально­го, які відбувалися по всій території Росії, взяли участь до 160 тис. осіб.
У Москві, Петербурзі та інших російських містах затримали 3,435 осіб, у тому числі щонайменше 18 журналістів. Зокрема затримали дружину О. Навального Юлію, політика Любов Соболь.

У Москві головним місцем протестів була Пушкінська площа, на яку стояла величезна черга людей, які хотіли пройти на площу через поліцейські кордони. Учасники кричали „За батьківщину! За Навального!“ і „Путін – злодій“, „Свобо­ду Навально­му!“. Затримання почалися ще до початку акції в Москві. Спочатку затримували лише дорослих чоловіків, але згодом поліція почала забирати і жінок та зовсім молодих людей. Близько 30 людей повідомили, що були побиті співробітниками поліції. Шпиталізовано жінку, яку поліцейський у Петербурзі вдарив ногою в живіт.
Почалися акції на Далекому Сході, у Хабаров­ську та Владивостоці, де затримали десятки людей.

Затриманих били співробітники поліції. (Фото: Радіо Свобода)

Затриманих в Хабаровську побили поліцейськими палицями. Акції на Далекому Сході і в Сибіру назвали найчисленнішими за останні 10 років.

Найбільше людей вийшло на акції у Москві, Санкт-Петербурзі та Єкатеринбурзі. У центрі Моск­ви увечорі перебувало щонайменше 10 тис. осіб. При цьому Reuters раніше оцінював число присутніх у 40 тис. осіб.

У Петербурзі, за різними оцінками, вийшли до 20 тис. осіб, тисячі людей вийшли на протест в Іркутську, Новосибірську, Красноярську, Томську, Кемерові, Тюмені, Челябінську, практично в усіх містах Росії.

У Москві 27 січня співробітники силових органів влаштували обшук у квартирах О. Наваль­ного, його дружини Юлії та його соратників, а також в офісі Фонду боротьби з корупцією і студії Youtube-каналу „Навальний Live“. Після закінчення обшуку брата політика Олега Навального, який перебував у квартирі, вивезли поліцейські.

Під час акції протесту в Смоленську. (Фото: Радіо Свобода)

Коментарі закриті.