1 вересня, 2022

Місія МАГАТЕ прибула до Запоріжжя

Місія МАГАТЕ на чолі з її главою Рафаелем Ґроссі прибула до Києва. (Фото: „CNN“)

КИЇВ. – Місія Міжнародного аґентства з атомної енерґії (МАГАТЕ) на чолі з Генеральним директором Рафаелем Ґроссі перед запланованою візитою до Запорізької АЕС прибула 29 серпня до української столиці. Місія має оцінити фізичні збитки, заподіяні станції, умови роботи, перевірити системи захисту, а також вжити необхідних заходів для підвищення рівня безпеки. 

„Цей день настав – місія підтримки та допомоги МАГАТЕ зараз у дорозі до ЗАЕС. Ми повинні захистити безпеку найбільшого в Україні та Европі ядерного об’єкта. Пишаюся тим, що керую цією місією, яка відбудеться на ЗАЕС пізніше цього тижня“, – сказав Р. Ґроссі 29 серпня. 

31 серпня місія Міжнародного аґентства з ядерної енерґії прибула до Запоріжжя і має вирушити на Запорізьку АЕС, яку з березня цього року конт-ро-люють російські військові. 

За даними „The New York Times“, до складу місії входять 13 експертів з „невтральних країн“, а  представники США та Британії не потрапили до місії. 

В останні тижні кількість обстрілів АЕС посилилась, що викликало занепокоєння та побоювання ядерної катастрофи. 25 серпня сталося вперше в історії станції повне відключення АЕС від енерґомережі. МАГАТЕ  вже кілька тижнів наполягала на відправленні своєї місії на ЗАЕС, зазначаючи, що через війну Росії атомна станція виявилася „повністю поза контролею“. 

 

Коментарі закриті.