24 грудня, 2020

Молодь протестує проти призначення міністром плагіятора і реґіонала

Учасники акції протесту проти призначення Сергія Шкарлета міністром освіти та науки. (Фото: Георгій Лук’янчук)

КИЇВ. – Верховна Рада 17 грудня підтримала кандидатуру чинного на той момент виконувача обо­в’язків Міністра освіти і науки Сергія Шкарлета на посаду міністра. Рішення підтримали 226 народних депутатів, проти були 43, утрималися 39, не голосували 35 обранців. 21 грудня у Києві та інших містах України відбулися всеукраїнські протести проти призначення міністром С. Шкар­лета, котрий із 25 червня виконував обов’язки міністра освіти і науки. Акцію організували студентські та молодіжні громадські організації України. Про­тест проходив під гаслом „Стоп Шкарлет – не дамо вбити освіту!“.

С. Шкарлет був призначений з порушеннями правил голосування, під час яких голови фракцій змушували депутатів голосувати за С. Шкарлета та відбувалось голосування чужими картками. Його обрано незважаючи на протести науковців, студентів, батьків та навіть Комі­тету Верховної ради з питань освіти, науки та інновацій. За кілька місяців протестувальники не один раз виходили під парлямент, щоб сказати: „Нам не потрібний такий міністер!“.

За кілька місяців роботи С. Шкар­лет показав, що не тільки не гідний, але й не здатний очолювати міністерство. Він провалив підготовку до навчального року, педагоги не отримали жодної допомоги для купівлі засобів індивідуального захисту, а сфера освіти найбільше постраждала під час підготовки Державного бюджету на 2021 рік. Окрім того, С. Шкарлет так і не визнав плагіят у своїх роботах, натомість його „захисники“ погрожували громадським активістам. Четверо з шести заступників міністра освіти та державний секретар Міністерства освіти і науки пішли з посад одразу після призначення С. Шкарлета.

Учасники акції протесту в столиці прийшли до Офісу президента з плякатами та гаслами проти С. Шкар­лета, у яких нагадали „видатні зас­лу­­ги“ нового міністра: був відданим членом Партії реґіонів, після революції перебіг в Блок Петра Порошенка; за університетські кошти купив собі автомобіль за 60 тис. дол; плагіятор, який свою монографію „зліпив“ з текстів чужого авторства; радо отримував нагороди від українофоба Дмитра Табачника.

У серпні на сайті „Помилки та фальсифікації в наукових дослідженнях“ з’явилося повідомлення про наявність академічного плагіяту в наукових статтях С. Шкарлета до докторської дисертації. 11 вересня на засіданні Комітет з питань етики Національного аґентства із забезпечення якости вищої освіти оголосив про виявлені порушення академічної доброчесності у вигляді академічного плагіяту в науковому доробку С. Шкарлета.

Учасники пікету зібрали підписи за його відставку. Акції проти С. Шкарлета відбулися у 14 містах України. На протести вийшли студенти, науковці, батьки, громадські активісти.

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков доручив перевірити заяви про кнопкодавство під час голосування 17 грудня і Комітетові Ради з питань реґляменту до 15 січня 2021 року внести зміни щодо посилення відповідальности за неперсональне голосування після заяв народних депутатів про „кнопкодавство“ під час призначення С. Шкарлета міністром освіти та науки.

Коментарі закриті.