22 вересня, 2017

Мистці малюють гуцулів

Надія і Роман Федини за роботою. (Фото: Олександер Костирко)

ВЕЛИКИЙ ЛЮБІНЬ, Львівська область. – Художники Надія і Роман Федини живуть в містечку за 25 кілометрів від Львова. У найбільшій кімнаті їхнього дому потрапляєш ніби у виставкову залю музею – всі стіни в картинах. Ніби музика йде від кожної по-своєму різна.

Надія і Роман Федини. „Гуцули“.

Надія і Роман Федини. „Гуцули“.

Подружжя закінчило Львівський державний інститут прикладного та декоративного мистецтва. Після одруження тривалий час працювали над художньою керамікою,
були учасниками міжнародної виставки в Ґраці (Австрія).  Останні роки перевагу віддали малярству, організували понад 20 персональних виставок, брали участь у семи міжнародних та шести всеукраїнських виставках. Дипломанти Міжнародного гуцульського фестивалю. Твори мистців збережені в багатьох приватних колекціях в Австрії, США, Канаді, Англії, Німеччині, Польщі, Бельгії, Шотляндії.

Надія і Роман Федини. „Червона рута“.

Надія і Роман Федини. „Червона рута“.

Федини малюють свої полотна разом, доповнюючи одне одного. Почалося з того дня, коли Роман розпочав сюжет і зупинився, залишив полотно. Аж тут підійшла Надія, оглянула зроблене й завершила композицію так, що ожила мельодія гуцульської скрипки, заіскрили вогні коломийки.

Темою творчости стали чарівність та етнос Карпатського краю, особливо Гуцульщини. Народні танці, обрядові свята та звичаї, побут простого люду. Аби передати усю красу Карпат та кольоритність гуцулів, мистці у своїх картинах використовують насичені яскраві кольори. З своїми картинами вони об’їздили майже всю західну Україну, готують ще одну виставку у Львові.

Близько 40 полотен подружжя створило упродовж трьох років. На відкриття кожної виставки завжди приходить багато шанувальників живопису.

Коментарі закриті.