5 лютого, 2021

Навального відправлять у колонію

Олексій Навальний в московському суді.

МОСКВА. – Суд 2 лютого замінив російському опозиціонерові Олексієві Навальному умовний термін за так званою справою „Ів Роше“ на реальний. З врахуванням одного року, який О. Навальний вже провів під домашнім арештом, тепер він мусить відсидіти у колонії 2,5 роки.
Відбувати покарання він буде у колонії загального режиму. Туди він відправиться після розгляду апеляції на сьогоднішнє рішення.

Перед засіданням Симоновського районного суду на виїзному засіданні в Москві стало відомо про заміну судді, яка розглядатиме справу О. Навального. Замість Юлії Окуневої, чиїх родичів пов’язали з контрактами для каральних органів, призначена Наталя Репнікова. Голова районного суду подав у відставку.

Суддя Наталя Репнікова.

Країни Заходу раніше засудили кримінальне переслідування О. Навального. Від влади Росії також вимагають розслідувати його отруєння. На суд прийшли представники дипломатичних місій 13 держав, головним чином европейських.
Судове засідання супроводжувалося затриманнями понад 300 прихильників опозиціонера, які прийшли до будівлі суду.

У 2014 році О. Навального та його брата Олега визнали винними у шахрайстві та відмиванні грошей у справі про розкрадання коштів компанії „Ів Роше“. Олега тоді засудили до 3,5 років колонії загального режиму, Олексія – до 3,5 років умовно.
О. Навальний виграв оскарження щодо цього вироку в Европейському суді, Росія виплатила йому компенсацію у 20 тис. евро.

11 січня 2020 року Федеральна служба виконання покарань звернулася до суду з проханням замінити О. Навальному умовний термін на реальний через те, що політик нібито ухилився від контролі кримінально-виконавчої інспекції.
Насправді політик перебував на лікуванні та реабілітації у Німеччині. Його отруїли у серпні 2020 року. Адвокати О. Навального і сам політик в суді 2 лютого доводили, що повідомили владу про його перебування в Німеччині з поважної причини.
17 січня, одразу після повернення опозиціонера до Москви з Берліна, його затримали.

Коментарі закриті.