11 листопада, 2021

Лекція про українську еміґрацію

Лектор Олег Павлів в бібліотеки міста Розтоки біля Праги.

РОЗТОКИ, Чехія. – 2 листопада в міській бібліотеці чеською мовою відбулась лекція маґістра соціології і голови Товариства „Опір Західної України“ Олега Павліва на тему „Укра­їнська еміґрація в Чехосло­вацькій Республіці у 1918-1938 роках“.

Лекцію відвідали як чехи, так і українці з української діяспори в Чеській Республіці.

Завдяки цінним порадам завідуючого бібліотекою в Розтоках Міхала Шпачка, який за сприяння міської ради організував лекцію, лектор, для якого проведення лекції чеською мовою відбулася вперше, почував себе впевнено й усі були задоволені.

На лекції із фондів та колекцій архіву О. Павліва ім. проф. Володи­мира Кубійовича були відібрані унікальні матеріяли і документи української міжвоєнної еміґрації в Чехо­словацькій Республіці.

Йшла мова з нагоди відзначення 100-річчя Українського вільного університету (УВУ) про причетного та уповноваженого до УВУ (який в 1921-1945 рр. діяв в місті Прага Чехо­словацької Республіки) проф. Дмитра Дорошенка, про засновану в 1975 році Фундацію УВУ в Нью-Йорку, яка відзначила в 2018 році лектора премією ім. Воляників-Швабінських за вдалий переклад з чеської на українську мови книгу „Погром проти українців у Польщі“.

Напередодні вшанування 27 листопада 88-их роковин трагедії Голодомору-геноциду 1932-1933 років, лектор представив рідкісний часопис „Hlad na Ukrajině“ („Голод в Україні“) під редакцією соціолога Ольґерда Бочковського, зачитавши із часопису перекладені О. Бочков­ським на чеську мови моторошні листи від українців та українок, які в 1933 році надходили йому в редакцію із радянської України, щоб світ почув про злочини сталінського Голодомору в СРСР.

Добровільні внески, складені відвідувачами лекції, передані на розвиток міської бібліотеки Розток.

Наприкінці лекції відвідувачі отримали чесько-українські журнали „Мандрівник“ і „Незабудка“.

 

Коментарі закриті.