11 листопада, 2021

Святкували українці в Польщі

Учасники свята в Зеленій Ґурі.

ЗЕЛЕНА ҐУРА, Польща. – 28 серпня громада відзначила День Незалеж­нос­ти України.

Від імені ініціятивної групи „Зеле­на Ґура Файна“, зеленогірських управ Об’єднання лемків і Об’єднання українців, я мав честь привітати присутніх й нагадав про історичні події, які торкаються наших земель і нашого народу в минулому тисячоріччі.

У нас тут в більшості проживають люди, викинуті з Лемківщини чи Надсяння. І тут почуємо говірку тих реґіонів. Щойно в останні роки більше є між нами українців з України, які прибули вчитися або на заробіток. І від них ми чуємо співучу українську мову. Закерзоння – це наші етнічні землі, які стали частиною Польщі.

Музику до гимну „Ще не вмерла Україна“ склав син Надсяння, батько якого був священиком у моєму рідному Улючі – Михайло Вер­биць­кий. Першим президентом Української Народної Республіки був Михайло Грушевський родом з Холма. Генієм новітньої української поезії був син Лемківщини – Ігор-Богдан Антонич.
Знаймо і зберігаймо спадщину наших батьків.

Ініціятивна група „Домівка Зелена Гора“ запросила присутніх на фільм „Пропала грамота“ на основі твору Миколи Гоголя. Дано мені можливість прочитати свої вірші присвячені Незалежній Україні. Ось один з них:

Тобі Україно
Тобі рідний краю співаю пісні,
Почуй їх, моя Україно,
Почуй мою мову, яка в чужині
Жила, щоб я не загинув.
До тебе мій краю влітаю, як птах,
На крилах любові до свого.
Знай, що моє слово – це любові стяг
І щира молитва до Бога.
Моя Україно, я сином твоїм
Як вчора, як завтра, так нині,
Я щастя і долі бажаю усім,
Які в чужині й в Україні
Славлять тризуб й жовто-синій
І, струнко стоячи, виспівують гимн.

Ярослав Підлипчак подав десять найцікавіших подій, які торкаються рідного краю. Новини були показані на екрані.
Я подарував присутнім збірку своїх віршів „Букет з рідних слів“. А далі всі частувалися чаєм, кавою і солодкими тістечками.

Коментарі закриті.