22 грудня, 2022

Лекція Володимира Сергійчука в Ню-Йорку

Професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Воло­димир Сергійчук (Фото: пресова служба ФУВУ)

Заходом Фундації Українського Вільного Університету (ФУВУ) та Об’єднання Українців Америки „Самопоміч“, Ню-Йорк, 15 листопада в домівці Українського Конґресового Комітету Америки в Ню-Йорку відбулася доповідь на тему “Голодомор 1932–1933 рр. як складова частина московського геноциду українців” доктора історичних наук, професора Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Воло­димира Сергійчука. Вечір відкрила та ним провадила представниця ОУА “Самопоміч” Лариса Тополя. Допові­дача представив голова ФУВУ Аскольд Лозинський.

У своїй надзвичайно цікавій лекції професор-історик представив фактично всю історію українсько-московських відносин. Висвітлено події часів Переяславської угоди, намагання геноциду українського народу знищенням Батурина в 1708 році, культурного геноциду через русифікацію, зокрема забороною української мови Валуєвським указом 1863 року, знищення інтелеґенції, церков та намагання остаточного фізичного знищення в 1932-1933 роках серця нації – українського хлібороба та продовження цієї політики до сьогоднішнього дня.

Професор вказав на дві характерні ознаки москаля. Перша – його хижацька природа брати, а не вирощувати. Себто, тоді, коли українці займалися землеробством, москалі ловили, полювали та збирали. І друга – це загарбання всього чужого. Так, називаючи Київ матір’ю міст руських, москалі намагаються ту матір (згідно їхньої логіки також свою) знищити.

Після доповіді відбулася тривала дискусія та обмін думками між професором та учасниками заходу. Виступ проф. Сергійчука можна переглянути на Youtube (https://youtu.be/VHb3evdMWxo).

Лариса Тополя провадить заходом.

 

Коментарі закриті.