5 жовтня, 2023

Лавреати Літературно-наукового конкурсу Фундації УВУ

Жюрі літературного-наукового конкурсу Фундації Українського вільного університету ім. Воляників-Швабінських 16 вересня визначило лавреатів. Комісія жюрі, яка складалася з Ольги Воляник, Ігоря Нико­люка та Лариси Заник, розглянула твори, які були видані у 2021-2022 роках.

Першу премію жюрі присудило Сергію Шевченку за публіцистику „Імперія терору“, Київ. „Фенікс“, 368 стор. Книга нарисів розкриває трагедію української нації, яка була здійснена комуністичним режимом Радян­ського Союзу у Соловках у 1930-их роках.

Другою премією нагороджені:

– Іван Петренко за дослідження „Колгоспне кріпацтво“ – на основі архівних документів автор показує жахіття комуністичного терору на Кіровоградщині в 1920-1940 роках під час масового розкуркулення заможних селян та початку колективізації;

– Борис Пентюк за дослідження „Степан Руданський: сторінки духовності“. Автор детально розкрив родовід подільського творця співомовок славного Степана Руданського.

Третю премію надано настурнім авторам:

– Вадиму Пепі за нариси „Правда очі коле“. За словами письменника, Московія була вихована і виросла в жахливій і огидній школі монгольського рабства. Автору також належить петиція до Президента України про перейменування Росії на Мос­ковію, оскільки така назва вживалася европейськими та азійськими державами до крадіжки назви Русь.

– Олег К. Романчук за публіцистику воєнного часу „ Не бійсь. Не зраджуй. Не мовчи“. Публіцистика воєнного часу. Книга – ретельна аналіза причин наших перемог і поразок, успіхів і невдач.

Також були відзначені наступні праці: художньо-публіцістичне видання Віктора Божка „Кремлівське голодоубивство“, поетична збірка Галини Кухаришин (Шимків) „Не біймось, а биймось“, філателістичне дослідження Лева Хмельковського „Краса і велич України“ та фантастична повість Миколи Возіянова „Тяжіння земне“.

Коментарі закриті.