28 січня, 2022

Костянтин Острозький похований у Лаврі

Портрет К. Острозького, зброя та лицарський обладунок часів Битви під Оршею, представлені на виставці „Князі Острозькі: європейський вимір української історії“ в Києво-Печер­ському заповіднику.

КИЇВ. – В Успенському соборі Києво-Печерської лаври відкрито першу чергу відтвореного надгробного пам’ятника видатному державному та військовому діячеві українського та литовського народів князю Костянтину Острозькому.

Реставрація пам’ятника завершилась до 30-річчя відновлення Неза­лежности України спільними зусиллями Литви та України. Урочисте відкриття пам’ятника відбувалося за участю Президента Литви Ґітанаса Науседи, який наголосив: „Сьогодні в нашій пам’яті князь залишився як переможець у битві під Оршею 1514 року. Саме ця перемога зупинила в той час експансію Москви і приборкала її амбіції. Тріюмф Костянтина Острозького став не тільки попередженням про загрозу европейській цивілізації, що походила зі сходу, а й переконливим доказом того, що цю загрозу можна подолати“.

Відновлений надгробний пам’ятник Великому князю Острозькому.

Міністер культури Олександр Ткаченко  представляв українську владу на заході. Участь у відкритті взяли представники Литовсько-польсько-української бриґади, яка носить ім’я Великого гетьмана Костянтина Острозького, на чолі з командиром Дмитром Братішком.

Другий етап проєкту, ініційованого у 2014 році, передбачає складні реставраційні роботи декорацій залі собору, де на історичному місці встановлено скульптуру одного з найщедріших меценатів Києво-Печерської лаври, котрий брав участь у відновленні Успенського собору після руйнівного нападу 1482 року. Коштом князя було відреставровано та поновлено настінні розписи, виготовлено новий іконостас, прибудовано каплицю Іоана Богослова.

К. Острозький, династія якого презентує спільний для українського і литовського народів період, коли Україна та Литва були об’єднані в одну державу – Велике князівство Литовське, – один із найславетніших полководців Европи XVI ст. Діяч, який мав титули віленського каштеляна, маршалка Волинської землі, луцького, вінницького, брацлавського і звенигородського старости, за свою військову кар’єру провів понад 30 битв і зазнав поразки лише у двох.

Президент Литовської Республіки Ґітанас Науседа з дружиною Діяною та Міністр культури України Олександр Ткаченко. (Фото: Георгій Лук’янчук)

У вересні 1514 року об’єднані війська під керівництвом гетьмана К. Острозького в битві під Оршею здобули велику перемогу над московським військом. Під його булавою союзне військо розгромило 40-тисяч­не військо Московського князівства.

К. Острозький згідно із заповітом був похований в Успенському соборі лаври 24 вересня 1530 року. На замовлення сина, київського воєводи Василя-Костянтина Острозького, у 1579 році було встановлено нагробний пам’ятник з біло-рожевого мармуру. Пам’ятник зруйнували разом із собором у 1941 році, коли більшовики висадили його у повітря. Авто­рами проєкту відновленого надгробка стали скульптори Олесь Сидорук і Борис Крилов, а також професор, завідувач катедри Віль­нюсь­кої академії мистецтв Арунас Сакалаускас.

Скульптори Олесь Сидорук (ліворуч) і Борис Крилов у своїй майстерні.

Коментарі закриті.