18 лютого, 2021

Коронавірус: в Україні продовжили карантин до 30 квітня

• Зараження коронавірусом станом на 17 лютого: у світі захворіли 110,120,198 осіб, померли 2,431,682 особи, одужали 84,944,411 осіб; в Україні захворіли 1,280,904 особи, померли 24,689 осіб, одужали 1,128,890 осіб; у США захворіли 28,381,220 осіб, померли 499,991 особа, одужали 18,479,418 осіб.

• 17 лютого Кабінет Міністрів схвалив постанову про встановлення в Україні адаптивного карантину до 30 квітня, Встановлено чотири рівня епіднебезпеки та показники їх визначення.

Міністер охорони здоров’я Максим Степанов сказав: „Згідно з нашими розрахунками, до 30 квітня точно ми повинні жити в карантинних обмеженнях. Ми пропонуємо встановити на території України адаптивний карантин з запровадженням рівнів епідемічної небезпеки. Пропонує­мо поділ на чотири рівні: зелений, жовтий, помаранчевий та червоний“.

Зелений рівень — той показник, якого необхідно досягти, щоб розглянути питання перегляду або скасування карантинних обмежень. Умова його досягнення — рівень захворюваности на грип та респіраторні хвороби на території не менше 13 реґіонів не буде перевищувати 50 відс. епідемічного порогу, встановленого для відповідного реґіону. Другий показник — коефіцієнт виявлення випадків інфікування COVID-19.
На жовтому рівні, який зараз встановлено базовим для всієї країни, діють обмеження, до яких країна повернулася після суворого карантину 8-25 січня.

Наразі зроблено кілька послаблень: дозволено проведення масових, культурних, спортивних заходів при забезпеченні для однієї особи 4 квадратних метрів площі або заповнености залі до 50 відс. Буде дозволено відвідування закладів освіти групами більше, ніж 20 осіб. Дозволяється працювати закладам громадського харчування до 24-ої год.

На помаранчевому рівні не передбачено встановлення додаткових карантинних обмежень. Перехід на помаранчевий рівень відбуватиметься за умови перевищення хоча б одного з показників рівнів епіднебезпеки.

Перехід реґіону на червоний рівень епіднебезпеки буде відбуватися у випадку перевищення двох показників протягом трьох днів поспіль. На червоному рівні вводяться суворі карантинні обмеження. На червоному рівні буде дозволено роботу фінансових установ, аптек, ветеринарних установ, продовольчих магазинів.
Постанова набирає чинности з 24 лютого.

• Україна з наступного тижня повертається до моделі адаптивного карантину, тому українці можуть відвідувати заклади культури та користуватись культурно-креативними послугами, але не забувати про певні обмеження.
За дії „жовтої“, пом’якшеної, зони дозволено проведення масових культурних, розважальних, релігійних, реклямних та інших заходів, у тому числі із розміщення учасників стоячи, з участю до однієї особи на 4 квадратних метри площі будівлі або території (якщо захід проводиться на відкритому повітрі); наповненістю залів до 50 відс. місць у кожнійу залі.

„Продовжуємо відвідувати заклади культури та користуватись культурно-креативними послугами. Але пам’ятаємо, що залежно від епідемічної ситуації в областях можуть встановлюватись різні карантинні обмеження. Нагадую, що є чотири рівні епідемічної небезпеки, кожен з яких має чіткі обмеження та критерії визначення. Тому обов’яз­ково дотримуйтесь карантинних вимог“, – підкреслив він.
З 24 лютого по всій території України почне діяти жовта, спрощена зона карантинних обмежень.

 

Коментарі закриті.