18 лютого, 2021

Книжкова палата України під загрозою

Завідувачка відділом Юлія Сахневич показує рідкісні плякати. (Фото: Георгій Лук’янчук)

КИЇВ. – У 2021 році вперше за роки свого існування Книжкова палата не отримала достатнього фінансування для виконання функцій, визначених ст. 27 Закону України „Про видавничу справу“. Навіть у революційні роки 1917-1921 роки та в часи Другої світової війни Книжкова палата України не припиняла своєї діяльности, а її колектив отримував заробітну плату. Але у нинішньому році колектив не отримав достатніх коштів навіть на заробітну плату, не кажучи вже про повноцінне фінансування установи.

Відсутність фінансування не дає можливості провести ремонт приміщень, реконструкцію резервного поверху книгосховища, обладнати його системою автоматичного пожежогасіння, пожежної і охоронної сиґналізації, системою кондиціонування повітря.

У 2019 році Україна відзначила 100-річчя з початку створення фонду архіву друкованої продукції Державної наукової установи „Книжкова палата України ім. Івана Федорова“.

Історія Книжкової палати розпочинає свій відлік від 24 січня 1919 року, коли урядом УНР було оголошено про утворення Головної книжної палати в Києві.
З 1920 року столицю України перенесли у Харків, і там 27 червня 1922 року було відновлено роботу Української книжкової палати. Минали роки і десятиліття, народ України терпів злидні, але важлива справа не стояла на місці: збирали й реєстрували книги, журнали, газети, листівки й іншу друковану продукцію. До Києва українська книжкова палата повернулася аж через 67 років. У 1989 році у столиці для неї було побудоване нове приміщення зі сховищем.

Сьогодні Книжкова палата України щороку отримує понад 120 тис. одиниць друкованої видавничої продукції, яка проходить науково-аналітичне опрацювання. Двічі на місяць формуються і видаються державні бібліографічні покажчики — літописи книг, журнальних і газетних статей, інші літописи, які користуються попитом у бібліотеках, видавництвах та інформаційних установах. Це єдиний в Україні архів друку, що має у своєму розпорядженні унікальні фонди, які були врятовані від репресій комуністичної інквізиції. Серед них і унікальний архів друкованої продукції, аналог якого було втрачено під час пожежі в Національній бібліотеці ім. Вернадського в 1964 році. Функціо­нує і постійно актуалізується електронний каталог „Книги за роки незалежної України“.

Якщо питання фінансування не буде вирішено найближчим часом, то через декілька місяців Книжкова палата просто не зможе приймати нові надходження: книги, газети, журнали, плякати і листівки: їх просто не буде де зберігати.
Тож проблема поповнення, зберігання та наукового опрацювання друкованої продукції українських видавництв постає нині чи не найважливішим завданням для нинішньої влади для збереження і об’єктивного вивчення історії України.

Коментарі закриті.