18 лютого, 2021

Відкрили пам’ятник Шевченкові

Посол України в Сербії Олександр Александрович і мер міста Новий Сад Мілош Вучевич відкривають пам’ятник. (Фото: Посольство України в Сербії)

НОВИЙ САД, Сербія. – Посол України в Сербії Олександр Алек­сандрович разом з мером міста Новий Сад Мілошем Вучевичем 10 лютого відкрили пам’ятник видатному українському письменникові Тарасові Шевченку. Відкриття пам’ятника Кобзареві стало важливою подією в житті українсько-русинської громади в Сербії.

Пам’ятник Т. Шевченку українського скульптора Володимира Ціса­рика став подарунком від Льво­ва місту Новий Сад, його жителям та українсько-русинській діяспорі в Сербії.

На постаменті українською й сербською мовами викарбувані Шевченкові слова з поеми „Єре­тик“: „Щоб усі слов’яни стали добрими братами і синами сонця правди“.
Делеґація зі Львова не змогла прибути до Сербії через обмеження, пов’язані з пандемією COVID-19. Мер Львова Андрій Садовий у листі до мера Нового Сада наголосив, що постать українського поета й пророка на постаменті у цьому сербському місті стає ще одним символом, що пов’язує два міста.

У відкритті пам’ятника взяли участь представники духовенства, Національної ради української національної меншини Республіки Сербія, Національної ради руської національної меншини Республіки Сербія, Союзу русинів-українців Сербії та катедри української мови філософського факультету в Ново­му Саді.

Коментарі закриті.