29 жовтня, 2020

Після зустрічі Медведчука з Путіном

Зустріч Віктора Медведчука (зліва) і Володимира Путіна у Москві 6 жовтня 2020 року. (Фото: Дмитро Астахов, ТАСС)

КИЇВ. – Національна рада з питань телебачення та радіомовлення 15 жовтня призначила позаплянові перевірки телеканалів „NewsOne”, „112 Україна” та „Z ZIK” через трансляцію зустрічі народного депутата від партії „Опозиційна плятформа – За життя” Віктора Медведчука з Прези­дентом Росії Володимиром Путіном, яка відбулася у Москві. Рішення про призначення перевірок було ухвалене одноголосно.

„В ефірі телеканалу „NewsOne” 6-8 жовтня цього року зафіксовано три трансляції з „повною” версією цієї зустрічі і ще 11 трансляцій, де показували фраґменти зустрічі з редакційним коментарем телеканалу. Загальний хронометраж усіх передач становив 1 год. 30 хв. Темою обговорення стали налагодження відносин Російської Федерації з Україною, постачання російської вакцини від СОVID-19 „Супутник V” в Україну та святкування 75-річчя перемоги у Великій Вітчизняній війні”, – мовиться у повідомленні Нацради.

Ту саму зустріч на телеканалі „112 Україна” транслювали також 6-8 жовтня у передачі під назвою „Важливо” (загалом 23 рази із хронометражем 3 год. 25 хв.).

6-7 жовтня на телеканалі „Z ZIK” було зафіксовано два включення в передачі „Деталі дня” і дві трансляції в рубриці „У нас багато новин”. Загальний хронометраж усіх передач становив 57 хв. Вони також стосувалися зустрічі, що відбулася в Москві.

У Національнiй раді з питань телебачення та радіомовлення нагадали, що В. Путін займає посаду, яку „можна віднести до органу держави-аґресора”.

„Його висловлювання за своїм стилістичним і семантичним значенням є твердженнями, які можуть створити сильне враження у переконанні авдиторії в позитивному ставленні очільника країни-аґресора до України та українського народу, бажанні налагодити відносини між країнами, незважаючи на „складний” характер відносин. Поширення подібної інформації у засобах масової інформації України спрямоване на формування позитивного образу В. Путіна, гуманізацію та популяризацію в Україні органу держави-аґресора, що може створити загрозу національним інтересам та національній безпеці України в інформаційній сфері, оскільки має значний потенціял, спрямований на підрив обороноздатности, деморалізацію особового складу Збройних Сил України та інших військових формувань, провокування екстремістських проявів, підживлення панічних настроїв, загострення і дестабілізацію суспільно-політичної та соціяльно-економічної ситуації, розпалювання міжетнічних і міжконфесійних конфліктів в Україні”, – мовиться у заяві Нацради.

Також зазначалося що учасники передач, де обговорювалася ініціятива В. Медведчука щодо постачання в Україну російської вакцини проти коронавірусу, „не були спеціялістами в галузі медицини чи молекулярної біології і представляли єдиний погляд, спрямований на підтримку ініціятиви В. Медведчука”, якого до того ж не було уповноважено українською владою на проведення міжнародних переговорів з цього питання.

„Редакціями телеканалів не було вжито заходів щодо запобігання упередженому і незбалянсованому обговоренню порушеного питання, що в безпрецедентних умовах пандемії є потенційно загрозливою формою публічної комунікації для національної безпеки України”, – заявили у Нацраді.

У Росії ще в серпні першими в світі заявили про реєстрацію і початок масового використання вакцини від коронавірусного захворювання з назвою „Спутнік V” – хоча вона ні на той час, ні й досі ще не пройшла необхідних за заведеними міжнародними нормами клінічних випробувань. За офіційними твердженнями, вона й нині перебуває у третій фазі таких випробувань – успішне завершення якої у світі вважають за необхідну передумову для можливості реєстрації.

У світі, зокрема і в Україні, висловлюють застереження до російського підходу – фахівці попереджають про можливу значну небезпеку від використання неперевіреної речовини.

Незважаючи на це, можливість використання в Україні цієї російської неперевіреної вакцини став просувати В. Медведчук, кум В. Путі­на. Під час їхньої недавньої зустрічі, яку широко висвітлювали російські й проросійські засоби інформації, йшлося про можливість надання Україні цієї російської вакцини.

Президент України В. Зеленський у відповідь закликав не вірити передвиборчим ініціятивам політиків, які вакцинуються неперевіреними засобами.

 

Укрінформ, Національна рада
з питань телебачення та
радіомовлення

Коментарі закриті.