20 жовтня, 2022

Книга про визначного майстра

Виступає Аделя Григорук. (Фото: Марія Порох)

Аделя Григорук. „Рука різця не випускала: творчий портрет Василя Кабина“. Косів. „Писаний камінь“. 2022. 348 стор.

Цю книгу можна назвати справжнім відкриттям постаті Василя Кабина, який причетний до створення косівської мистецької школи дереворізьблення, основи якої заклав Василь Девдюк.

Книгу написала Аделя Григорук – заслужена працівниця освіти України, письменниця, літературознавиця.

Книга „Рука різця не випускала“ – доволі об’ємне, наповнене якісним науковим текстом видання, в якому вміщено пролог „Василь Кабин: із когорти корифеїв“ англійською, німецькою, польською, французькою мовами. Книга має 5 частин, список використаних джерел, іменний покажчик, подяки добродіям та добродійкам за надані матеріяли.

Для написання книги використано 156 джерел, в іменному покажчику згадано понад 550 прізвищ, що суттєво розширює її зміст, а прекрасні чорно-білі та кольорові світлини (всього їх 452, серед них цікаві документальні, сімейні, музейні, фотографії місць і краєвидів Гуцульщини, фоторепродукції робіт В. Кабина та присвячених йому творів) дають можливість не тільки побачити обличчя людей, про яких розповідається, а й дозволяють вповні насолодитися роботами неперевершеного майстра. 

Напередодні 114-ої річниці від дня народження В. Кабина книга побачила світ у косівському видавництві „Писаний камінь“ за участі художника Антона Григорука, Марії Порох (комп’ютерний набір), Юрія Пороха, Наталії Юрової (сканування, обробка світлин та ориґіналів), директора видавництва Михайла Павлюка та комп’ютерного дизайнера Віталія Стефурака. 

Презентація нової книги відбулася в актовому залі Косівської реґіональної спілки художників України на День художника, де в дружньому колі зібралися художники, викладачі та студенти, письменники, журналісти, члени Клюбу інтеліґенції, „Просвіти“, бібліотекарі, діти та родина майстра й авторки книги, знайомі, друзі, поціновувачі літератури та мистецтва.

Захід вів Іван Кочержук – голова Косівської реґіональної організації Національної спілки художників України, за рішенням якої друкувалася книжка. 

А. Григорук розповіла про те, як вона працювала над книгою. Ця книга відкрила майстра крізь століття, бо дослідниця на широкому фактологічному матеріялі проаналізувала етапи мистецької практики В. Каби-на, його ролю в організації художнього виробництва на Косівщині, відтворила громадську та виставкову діяльність, звернула увагу на багатство орнаментальної мови та досконалу техніку виконання творів, охарактеризувала творчий доробок мистця за типологічними групами творів. 

І. Кочержук, Йосип Приймак, Василь Шкурган, Юлія Конопелько, Василь Глібчук, Роман Кабин (син майстра), Любов Кабин-Миколайська (дочка), Ліліана Косановська (внучка В. Кабина), Іван Парипа, Богдан Ходан, Дарія Даниш-Тимків, Олег Слободян, земляки з рідного письменниці Обертина, високо оцінили нове дослідження А. Григорук. 

Серед присутніх була й наймолодша слухачка Діанка Кулик (внучка сестри авторки), яка теж адресувала щирі й теплі слова подяки письменниці та подарувала їй розкішний букет квітів. 

Поезії лунали в авторському виконанні Л. Косановської, відомої української письменниці, присвячені її знаменитому дідусеві. 

Дочка В. Кабина – Л. Миколайська – щиро подякувала авторці за прекрасну книгу і подарувала їй намисто, зроблене самим майстром. 

А. Григорук отримала адресну подяку від Національної спілки художників України за збереження і популяризацію мистецтва рідного краю, звитяжну працю на освітянській та творчій ниві, ентузіязм і надхнення у розбудові засад культури України“, яка їй вручив голова Центральної контрольно-ревізійної комісії спілки, заслужений діяч мистецтв Микола Кіщук. 

Коментарі закриті.