26 травня, 2017

Зустрілися Петро Порошенко і Анґела Меркель 

Президент України Петро Порошенко та Канцлер Німеччини Анґела Меркель. (Фото: Офіційне представництво Президента України)

20 травня в Німеччині відбулися переговори Президента України Петра Порошенка та Канцлера Німеччини Анґели Меркель. У складі делеґації була перший заступник голови Верховної Ради України Ірина Геращенко, яка на прохання „Свободи“ поділилася враженнями від цієї події. 

Старовинний палац Месеберґ, заміська резиденція канцлера Німеччини, в годині їзди від Берліну. Чудовий парк, в інтер’єрі – німецький аскетизм і аристократична строгість. Примітно, що Анґела Меркель запросила президента не до свого офіційного бюра, а в заміську резиденцію, дипломатичною мовою – це свідчення особливих, дружніх взаємин і між країнами, і між провідниками.

Близько години тривала особиста розмова канцлера і президента, чудовий краєвид сприяв відвертому обміну думками. Вони пройшлися парком, потім спілкувалися на свіжому повітрі, поблизу озера.

Під час зустрічі у розширеному колі ключовими темами були безпекова і гуманітарна ситуація на Донбасі. Німецька сторона добре поінформована відносно всіх порушень режиму тиші, невиконання мінських угод.

Особливу увагу приділили роботі Спеціяльної моніторинґової місії Організації безпеки і співробітництва у Европі (СММ ОБСЕ), яка має бути допущена на всю окуповану територію, аж до неконтрольованої ділянки кордону України. Неприпустимими є факти тиску і недопуску місії на певні території, факти аґресії, сексуальних домагань до цивільних спостерігачів. Німеччина і Україна жорстко засуджують вбивство спостерігача СММ ОБСЕ і вважають безпеку роботи місії принциповим моментом, засуджують всі форми тиску.

А. Меркель сама підняла гуманітарне питання як пріорітетне: це і повний допуск на окуповану територію та нормальна робота міжнародних гуманітарних місій, зокрема Міжнародного комітету Червоного Хреста, і безпека цивільного населення.

П. Порошенко дуже емоційно говорив про звільнення заручників як наш ключовий пріоритет, ми вимагаємо звільнення 128 українців, що перебувають в тюрмах на окупованих територіях, встановлення їх долі і місцезнаходження.

Також вели мову про відкриття контрольного пункту „Золоте“, що забльокований з березня минулого року.

Очевидно, що саме виконання безпекового і гуманітарного бльоків мінських угод сприятиме виконанню політичного бльоку, для якого мають бути створені передумови. Розповіли про роботу неформальної „мінської плятформи“, що створена у Верховній Раді і об’єднує депутатів майже всіх фракцій. Наші европейські партнери вважають дуже позитивним той факт, що українські парляментарії цікавляться ходом мінського процесу і є майданчик для обміну думками та зустрічі з учасниками мінських груп, зокрема координаторами від ОБСЕ.

Розповіли про процес верифікації, який завершився. Позиція української сторони – це має розбльокувати процес звільнення заручників і пришвидшити визначення дати звільнення і остаточних списків.

Дуже важливими є особисті взаємини між провідниками, відвертий діялог, я ще раз в цьому переконалася. А. Меркель і П. Порошенко висловилися за активізацію нормандського формату задля виконання мінських угод і пошуку шляхів вреґулювання ситуації на Донбасі.

Я під великим враженням від Канцлера А. Меркель. Це, без перебільшення, видатний політик, і Україні дуже важливо, що в нас є такий справжній друг в Евросоюзі.

Президент вшанував пам’ять тисяч закатованих українців – військовополонених часів Другої світової війни, які загинули в концтаборі Заксенгавзен поблизу міста Оранієнбурґ. Тут збереглися казарми, речі замордованих і вбитих.

Закордонне відрядження – завжди привід хоч на хвилинку перетнутися з друзями і приятелями-журналістами. Я скучаю за професією, це правда, і була щаслива побачити Ольгу Танасийчук і весь гурт українських журналістів в Німеччині.

Коментарі закриті.