10 червня, 2021

Зеленський мав розмову з Байденом

КИЇВ. – 7 червня в Офісі президента повідомили, що Президент Украї­ни Володимир Зеленський мав телефонну розмову з президентом США Джо Байденом. В. Зеленський порушив питання необхідности „реального покрокового пляну“ для приєднання України до НАТО, „який має бути прив’язаний до чітких календарних дат“.

Також він наголосив, що час заяв та деклярацій про наміри має залишитися в минулому. Не може бути сумнівів у тому, що Україна за своїм ціннісним фундаментом є невід’єм­ною частиною Европи. Зараз, у новій ситуації в Европі, потрібен саме логістичний плян вступу України до НАТО у близькому майбутньому.

Джо Байден підтвердив непохитну підтримку з боку США суверенітету й територіяльної цілісности України, а також відзначив лідерство В. Зеленського у впровадженні фундаментальних реформ у країні, спрямованих на здійснення евроатлантичних прагнень українського народу. Він запевнив, що позиція України обов’язково буде врахована під час обговорення стратегічних питань у НАТО, а також заплянованих заходів найвищого рівня. В. Зеленський наголосив на важливості надання Україні Пляну дій щодо членства в НАТО (ПДЧ), розповів Дж. Байдену про ситуацію на Донбасі та вздовж українських кордонів, де надалі спостерігається висока концентрація російських військ і важкого озброєння.
Дж. Байден підтримав ініціятиву В. Зеленського щодо створення Крим­ської плятформи, наголосив, що він є противником проєкту „Північний потік-2“.

В. Зеленський заявив, що „Північ­ний потік-2“ – це не економічний проєкт. Він створює серйозну загрозу та є безпековим викликом і має розглядатися через призму ґарантій безпеки для України.

Президент України також висловив подяку за рішення США надати Україні 900 тис. доз вакцини проти COVID-19.

Білий дім заперечив, що Дж. Бай­ден висловив підтримку надання Україні ПДЧ. Раніше в Білому домі повідомили, що Президент США Дж. Байден плянує зустрітися з Прези­дентом України В. Зеленським після його саміту з Президентом Росії Воло­димиром Путіним, на якому виступить на захист України.

Коментарі закриті.