10 червня, 2021

Вшанували пам’ять вояків УНР

У Польщі вшанували пам’ять вояків УНР. (Фото: Юрій Банахевич, Укрінформ)

АЛЕКСАНДРУВ-КУЯВСЬКИЙ, Поль­ща. – 6 червня відбулося урочисте вшанування пам’яті вояків УНР, похованих на Українському військовому кладовищі. Участь у церемонії взяли представники української громади, місцевої влади, дипломати
„Пам’ять про цих людей має бути завжди з нами“, – заявив Посол Украї­ни в Польщі Андрій Дещиця. Він зауважив, що через 100 років ситуація повторюється: Росія знову загрожує своїм сусідам, насамперед Україні, та намагається дестабілізувати весь світ.

А. Дещиця підкреслив, що за підтримки Польщі Україна сьогодні почувається впевненіше – як сторіччя тому впевнено почувалася Поль­ща завдяки підтримці українських військових.

Посол подякував владі міста за багаторічну підтримку традиції вшанування вояків УНР. Він також вручив від імені Президента України орден князя Ярослава Мудрого V ступеня родині вже покійного ексбурґомістра міста Анджея Цєслі, який доклав значних зусиль до справи збереження пам’яті про вояків УНР.
Перед учасниками церемонії також виступили консул України у Ґданську Лев Захарчишин, представники місцевої влади. Разом зі священиками присутні помолилися за душі померлих українських вояків.

Кладовище в Александруві Куяв­ському було відновлено понад 25 років тому, і відтоді щороку в першу суботу червня тут проходять пам’ят­ні заходи з участю керівництва міста, політиків, дипломатів, духовенства різних конфесій і численної української громади.

Коментарі закриті.