12 травня, 2022

Зеленський зустрівся з Трюдо

Президент України Володимир Зеленський в присутності Прем’єр-міністра Канади Джастіна Трюдо вручає нагороду песику Патрону, господар якого майор служби цивільного захисту Михайло Ільєв (ліворуч) навчив знаходити вибухонебезпечні предмети. (Фото: Пресслужба Президента України)

КИЇВ. – 8 травня Президент України Володимир Зеленський провів зустріч з Прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо, який перебуває в Україні з візитою.

Вони обговорили підтримку України з боку Канади в боротьбі за незалежність і територіяльну цілісність, а також низку двосторонніх питань.

„Народи України й Канади стоять пліч-о-пліч у боротьбі за свободу проти тиранії, яку Росія намагається поширити“, – констатував В. Зеленсь­кий під час зустрічі з представниками ЗМІ після завершення перемовин з Дж. Трюдо.

„Предметом наших переговорів сьогодні було те, що ми маємо зробити, щоб якнайшвидше звільнити нашу територію від окупантів, повернути нормальне життя всім українцям, всім українкам. Детально обговорили оборонну підтримку України, яку надає Канада“, – сказав Президент.

Канадська делеґація відвідала передмістя Києва, яке було звільнене від окупантів, і на власні очі побачити, які руйнування залишає по собі Росія. В. Зеленський назвав надзвичайно вагомою підтримку Кана­ди у розмінуванні деокупованих тери­торій. Не менш важливою він назвав економічну підтримку України.

В. Зеленський також зазначив, що тривають перемовини з канадською стороною щодо зняття торговельних обмежень для українських експортерів, що дуже допоможе економіці. Президент заявив про намір продовжити обговорення скасування візового режиму для громадян України.

Прем’єр-міністер Канади підтвердив непохитну підтримку України, зокрема фінансову та гуманітарну. Щодо допомоги озброєнням він зазначив, що Канада надаватиме протитанкові системи, обладнання для супутникового зв’язку тощо.

„Ми надаватимемо все, що необхідно, та фінансуватимемо зусилля із розмінування“, – додав він. Він зазначив, що відвідав Ірпінь і побачив на власні очі жахливі наслідки російської окупації.

„Очевидно, що Володимир Путін несе відповідальність за свої огидні воєнні злочини, і Канада продовжуватиме підтримувати Україну в цій війні з Росією. Ми будемо стояти пліч-о-пліч із вами в цій красивій столиці, яка наповнена світлом, культурою та історією. Ми залишатимемося поруч із вами на роки, десятиліття та століття задля боротьби з тиранією, і Путін та його поплічники побачать, що Україна переможе“, – наголосив Дж. Трюдо.

Він також повідомив про відновлення роботи канадського посольства у Києві.
Наприкінці зустрічі В. Зеленський у присутності Дж. Трюдо вручив державні нагороди трьом українським рятувальникам, які розміновують територію від російських мін, використовуючи, зокрема, обладнання канадського виробництва, а також нагородив чернігівського песика-сапера Патрона, якого його господар – майор служби цивільного захисту Михайло Ільєв – навчив піротехнічної роботи.

На рахунку Патрона вже 236 знайдених вибухонебезпечних предметів. „Патрон не тільки допомагає знешкоджувати вибухонебезпечні предмети, а ще й допомагає навчати наших дітей необхідним правилам безпеки на території, де є така мінна загроза“, – сказав В. Зеленський. Він відзначив державними нагородами 216 українських захисників.

 

Коментарі закриті.