9 грудня, 2021

Звернулись до Бундестаґу

Світовий конґрес українців (СКУ) та Об’єднання українських організацій в Німеччині (ОУОН) звернулись до Бундестаґу та депутатських фракцій провідних демократичних партій Німеччини із закликом накласти мораторій на проєкт російського газогону „Північний потік-2“, що його будує „Газпром“.

Від імені двох організацій Президент СКУ Павло Ґрод та Голова ОУОН Ростислав Сукенник привітали рішення німецького реґулятора – Федерального мережевого аґентства Німеччини (Bundesnetza­gentur) – призупинити процес сертифікації скандального російського газогону, а також висловили занепокоєння тією підступною ролею, яку „Північний потік-2“ відіграє у підживленні аґресивної політики Росії у Европі. Вони наголосили на тому, що „Північний потік-2“ є складовою частиною гібридної аґресії Російської Федерації проти Европейського Союзу, який, у випадку сертифікації та введення в експлуатацію, створить серйозні загрози для України, а також призведе до низки неґативних наслідків як для Німеччини, так і для цілої Европи. Зокрема, такими неґативними наслідками стануть політична та економічна дестабілізація, наближення російського „Газпрому“ до становища монополіста на німецькому та европейському ринках газу, а також суттєві загрози для навколишнього середовища реґіону Північної Европи і екосистеми Балтійського моря.

СКУ та ОУОН закликали Німеччину вимагати чітких зобов’язань від Росії та „Газпрому“, щоб забезпечити безперервний потік газу через Україну, припинити антиконкурентні та примусові дії задля обмеження поставок газу в Україну та інші країни Европи і відвести російські війська від кордонів України.

Офіційні листи СКУ та ОУОН були спрямовані до голови Бундестаґу Бербель Бас, а також до лідерів депутатських фракцій Соціял-демократичної партії Німеччини, Партії зелених, Вільної демократичної партії та ХДС-ХСС.

Коментарі закриті.