27 жовтня, 2022

Життя не було встелене квітами

17 вересня 2022 року померла у віці 97 років св. п. Інна Стратієнко, життя якої не було встелене квітами.  Вона народилася 16 липня 1925 року в родині Олени й Івана Піддубних. Батько був переслідуваний і, щоб врятувати життя, виїхав з родиною до Челябінська на Уралі. Інні було 10 років. У школі діти насміхалися з неї, бо вона не знала російської мови. Жили в жахливих умовах. Перед війною батько дістав роботу як аґроном в „Асканії Новій“, де працював над винаходом нових сортів льону. Лагідний клімат і гарна природа  значно покращили їхнє життя.

На початку війни родина повернулася до Харкова, де вже відкрили „Просвіту“, й Інна відразу пішла вчитися. 

Організаторами та викладачами були відомі науковці, зокрема Юрій Шевельов. Навчалися діти цих патріотів й Інна з великим завзяттям вивчала українську мову, літературу та історію.

У Харкові почався німецький терор.  Інна розповідала як 17-річною дівчиною з товаришкою Катериною Кохно йшли на села південної України, щоб за останній одяг виміняти якісь харчі для родини.

Пережила страхіття війни й 1946 року одружилась з харків’янином Андрієм Стратієнком. У Німеччині студіювала фармакологію. У 1949 році виїхали до США. Початки були нелегкі, але обоє були здібні й працьовиті, то добре влаштувалися, дали дітям вищу освіту. Овдовіла у 1997 році.

До кінця свого життя І. Стратієнко цікавилася й вболівала за Україну, жертвувала гроші на підтримку Збройних сил України. Була терпеливою, доброзичливою і працьовитою.

Добра пам’ять про неї буде завжди з нами!

Сомерсет, Ню-Джерзі

Коментарі закриті.